Αρχική / ---SLIDER / Μαγιορκίνης: Δεν λήγει η πανδημία! Το παράδειγμα της χολέρας

Μαγιορκίνης: Δεν λήγει η πανδημία! Το παράδειγμα της χολέρας

Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και τείνει να τελειώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία λήγει, επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στα social media, στην οποία τονίζει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειες του κορωνοϊού.


«Ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας» αναφέρει – μεταξύ άλλων – ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Θα συμφωνήσω με την κριτική που δέχονται όσοι μιλάνε ελαφρά τη καρδία περί “ενδημικότητας”. “Ενδημικό” στην επιδημιολογία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα “πετάμε χαρταετό”. Ούτε σημαίνει ότι λήγει η πανδημία. Πανδημία και ενδημικότητα δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι όροι.


Σημαίνει ότι ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας.

Παράδειγμα πανδημίας που δεν έληξε εδώ και 60 χρόνια και έχει ενδημικότητα συγχρόνως είναι η Χολέρα. Επειδή στον “αναπτυγμένο κόσμο” δεν μας απασχολεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που υποφέρει από αυτή την πανδημία που δεν έληξε ποτέ.


Να θυμίσω λοιπόν ότι η χολέρα από τον 19ο αιώνα έχει κάνει 6 πανδημικά κύματα από την αρχική πηγή της στο Δέλτα του Γάγγη στην Ινδία σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους.

Δείτε ακόμα

Check Also

…ακολουθήστε το…

…ακολουθήστε το, σήμερα και σχεδόν καθημερινά θα έχετε την ευκαιρία να απολαμβάνετε και να ενημερώνεστε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *