Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Μέρκελ: Δικαίωμα η μπούρκα -Ζήτησε αυτοσυγκράτηση στο θέμα της απαγόρευσης

Μέρκελ: Δικαίωμα η μπούρκα -Ζήτησε αυτοσυγκράτηση στο θέμα της απαγόρευσης

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης της πλήρους κάλυψης του προσώπου των γυναικών και την ανοχή προς τις άλλες θρησκείες και κοσμοθεωρίες.

Η καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία τις προηγούμενες δεκαετίες έγινε πολιτισμικά, εθνοτικά και ιδεολογικά πολύπλευρη.

«Σε αυτό περιλαμβάνεται και η θρησκευτική ελευθερία, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορούν να εκφράζουν δημόσια την πίστη τους και να ευθυγραμμίζονται με τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές διδασκαλίες τους, ακόμη και αν κάποιες θρησκευτικές συμπεριφορές μας ξενίζουν, δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο.

«Αυτό ισχύει επίσης και σε ό,τι αφορά τον κώδικα ενδυμασίας», πρόσθεσε η καγκελάριος, για να επισημάνει ότι «το δικαίωμα της ελευθερίας προστατεύει και την ελευθερία του να είναι κανείς διαφορετικός από ό,τι θέλει ή φαντάζεται η πλειοψηφία», αλλά και να επαναλάβει ότι η ίδια προσωπικά θεωρεί την πλήρη κάλυψη ως εμπόδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση.

Περιορισμοί ωστόσο, διευκρίνισε, μπορούν να υπάρξουν μόνο εφόσον παραβιάζονται άλλα θεμελιώδη δικαιώματα – τα δικαιώματα των άλλων ή αρχή της ουδετερότητας του κράτους προς τις θρησκείες.

Αναφερόμενη στην κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο, η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για «διακρίσεις και διώξεις στην ημερήσια διάταξη» σε πολλές χώρες, αλλά και για «βία εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», με αποτέλεσμα, όπως είπε, να απειλούνται από φανατικούς εξτρεμιστές οι ρίζες του Χριστιανισμού στην Εγγύς Ανατολή.

Ζήτησε δε σεβασμό του ‘Αρθρου 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιος ανήκει σε κάποιο κόμμα, σε κάποια θρησκεία – ή σε καμία θρησκεία», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. «Πρέπει απλώς να αισθάνεται ότι δεσμεύεται από το ‘Αρθρο 18», κατέληξε.

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *