Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Μοσκοβισί: «Καλά νέα για την Ελλάδα» – Ρέγκλινγκ: Την ερχόμενη εβδομάδα η δόση

Μοσκοβισί: «Καλά νέα για την Ελλάδα» – Ρέγκλινγκ: Την ερχόμενη εβδομάδα η δόση

Παραγωγικό έτος χαρακτήρισε 2015, με την Ελλάδα να είναι η κύρια πρόκληση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο πλαίσιο της υιοθέτησης του συμπληρωματικού μνημονίου που αντικαθιστά το μνημόνιο του Αυγούστου από το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

 

Η «άκαρπη έρευνα εναλλακτικών της κυβέρνησης» (όπως την χαρακτήρισε) που οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, κατέστρεψε την θετική πρόοδο που είχε γίνει και οδήγησε στη σύναψη του τρίτου προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και παρά τις ελάχιστες διαφορές που μένουν, στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ του ESM, αναμένεται να αποφασιστεί η διάθεση της επόμενης δόσης ύψους 10.3 δις στην Ελλάδα, και εντός της επόμενης εβδομάδας να γίνει η πρώτη εκταμίευση της υποδόσης ύψους 7.5 δις.

Ενδεικτικό για το μέγεθος βοήθειας είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τον Διευθυντή του μηχανισμού στήριξης, εάν διατεθεί όλη η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα του τρίτου προγράμματος, τότε ο ESM θα κατέχει τα 2/3 του ελληνικού χρέους.

Τέλος «success story» χαρακτήρισε τη Κύπρο ο Διευθυντής του Μηχανισμού, μαζί με τις άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα προσαρμογής, σε αντίθεση με την Ελλάδα.
Για «καλά νέα» για την Ελλάδα έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την είσοδό του στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

«Οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφάσισαν την εκταμίευση των 7,5 δισ. που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βρει το οξυγόνο που χρειάζεται και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας πως «ένα χρόνο πριν, το Eurogroup συζητούσε το Grexit και τώρα την επιτυχία ενός προγράμματος».

Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη «σωστή κατεύθυνση» των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα ωφελείται από την «αλληλεγγύη» των εταίρων της.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γερκ Σέλινγκ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «πρόοδο» και πως μόνο κάποια «τεχνικά θέματα» έχουν απομείνει, στα οποία θα επανέλθει το Eurogroup, τον Σεπτέμβριο.

Δείτε ακόμα

Check Also

Έφυγε από την ζωή ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών και την είδηση επιβεβαίωσε, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *