Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Νο1 καταζητούμενος τζιχαντιστής: «Από τη Γαλλία ταξίδεψα για Συρία μέσω Ελλάδας»

Νο1 καταζητούμενος τζιχαντιστής: «Από τη Γαλλία ταξίδεψα για Συρία μέσω Ελλάδας»

Πέρασμα από την Ελλάδα πραγματοποίησε ο νούμερο ένα καταζητούμενος Γάλλος τζιχαντιστής, Ρασίντ Κασίμ, στο δρόμο της επιστροφής του στα εδάφη που ελέγχει ο ISIS σε Ιράκ και Συρία.

Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στον ερευνητή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Αμαρασίνγκαμ Αμαράνθ, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ισλαμικού Κράτους «Jihadology.net» και αναπαρήχθη από διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Παρότι στις Αρχές ήμουν γνωστός για προσηλυτισμό και μυστικοί αστυνομικοί με παρακολουθούσαν ακόμα και όταν έκανα τζόκινγκ, ένα όνειρο της γυναίκας μου μας έδωσε εμπιστοσύνη και καταφέραμε να ξεφύγουμε. Ήταν απίστευτο, εγκαταλείψαμε τη Γαλλία με μόλις 1.500 ευρώ στις τσέπες μας. Από τη Λυών οδικώς φτάσαμε στην Ιταλία, περάσαμε απέναντι στην Ελλάδα με πλοίο και από εκεί καταλήξαμε στην Τουρκία», αναφέρει ο Κασίμ.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», η συνέντευξη του Γάλλου υπηκόου φέρνει για ακόμα μία φορά στην επιφάνεια τα κενά ασφαλείας στην Ευρώπη, καθώς ο τζιχαντιστής κατάφερε στις αρχές του 2015 να μεταβεί ανενόχλητός από μία οργανωμένη χώρα, όπως η Γαλλία, στα εδάφη του ISIS. Με την αναφορά του αυτή αποδομείται η κριτική που ασκείται από τους Ευρωπαίους προς τη χώρα μας ότι «η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι», καθώς ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ιταλοί κατάφεραν να τον σταματήσουν. Σε περίπτωση που τα λεγόμενά του Κασίμ είναι αληθή, που όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία είναι, τη βασική ευθύνη φέρουν οι γαλλικές Αρχές. Επιβεβαιώνεται, ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα-τράνζιτ (μεταβατικός σταθμός) για τρομοκράτες πρώτης γραμμής, είτε στο ταξίδι τους προς Ιράκ και Συρία είτε στην επιστροφή τους σε ευρωπαϊκά εδάφη. Το στοιχείο αυτό προβληματίζει τους Έλληνες αξιωματούχους, αρμόδιους σε θέματα ασφαλείας, καθώς και μόνο η παρουσία –έστω ολιγοήμερη- τόσο ισχυρών τζιχαντιστών στη χώρα εγκυμονεί κινδύνους. Μόλις την περασμένη Παρασκευή άλλωστε δημοσιεύτηκε επίσημη έκθεση της Europol που αναφέρει ότι «ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται υπό απειλή και ότι όσο το Ισλαμικό Κράτος θα χάνει έδαφος σε Συρία και Ιράκ τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι τζιχαντιστές επί ευρωπαϊκού εδάφους».

Ερωτηθείς από τον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής για το ελληνικό ενδιαφέρον του ταξιδιού του Κασίμ, ο ακαδημαϊκός ερευνητής θεμάτων διεθνούς τρομοκρατίας ,Αμαρασίνγκαμ Αμαράνθ, αναφέρει: «Κατάλαβα απλά ότι χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως χώρα-τράνζιτ. Δεν μου είπε οτιδήποτε παραπάνω από ποιο σημείο της Ελλάδας πέρασε στην Τουρκία ή πόσο καιρό παρέμεινε στη χώρα σας».

Από την πλευρά του ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αν προηγουμένως δεν έχουν λάβει σήμα από τις γαλλικές. Το διάστημα που αναφέρεται στη συνέντευξη ότι πέρασε από τη χώρα μας δεν είχαμε λάβει κανένα σήμα. Ένας τρομοκράτης για να περάσει από την Ελλάδα στην Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει το διαβατήριό του. Αν αυτό είναι γνήσιο και τον έχουμε στις βάσεις δεδομένων μας με τους υπόπτους μπορούμε να τον σταματήσουμε. Δεν είναι καθόλου σίγουρο, όμως, ότι θα επιχειρήσει να περάσει διά αυτής της οδού. Πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι το πέρασμα ειπώθηκε σε μία συνέντευξη και αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια».

Η φράση του Κασίμ που μάλλον ανησυχεί περισσότερο από κάθε άλλη είναι: «Πιστεύουμε ότι ακόμα και μια μικρή επίθεση σε μη μουσουλμανικό έδαφος είναι καλύτερη από μία μεγάλη επίθεση στη Συρία. Όσο κλείνει μία η πόρτα για τη διέλευση μεταναστών, τόσο ανοίγει μία άλλη για τους τζιχαντιστές».

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *