Αρχική / ---SLIDER / Ντομπρόβσκις: Σταματήστε να υποτιμάτε την Ελλάδα

Ντομπρόβσκις: Σταματήστε να υποτιμάτε την Ελλάδα

Συγκεκριμένα ,ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρει στο “Politico” ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι η χώρα σημειώνει υπεραπόδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους και θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές.

Ο κ. Ντομπρόβσκις καλεί τους πιστωτές της Ελλάδας να μην αμφιβάλλουν για το γεγονός ότι η χώρα θα μπορεί εκ νέου να αυτοχρηματοδοτείται από το καλοκαίρι του 2018, έπειτα από επτά χρόνια προσπαθειών της ΕΕ και του ΔΝΤ να την κρατήσουν εν ζωή.

Όσον αφορά στον πεσιμισμό από πλευράς ΔΝΤ, ο ίδιος δηλώνει ότι «μετά το τέλος του προγράμματος, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές».

Ενώ σχετικά με το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο υπερέβη κατά οκτώ φορές από τις αναμενόμενες προβλέψεις, ο κ. Ντομπρόβσκις εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του 1,75% για το 2017 και του 3,5% για την επόμενη χρονιά, στοιχεία σημαντικά όχι μόνο για τους ενδεχόμενους επενδυτές, αλλά και για τη διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Εξάλλου, ο επίτροπος κάνει λόγο για πειθαρχία που πρέπει να επιδείξουν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, τονίζοντας ότι πρέπει να χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης στις αγορές.

Εν συνεχεία ο κ. Ντομπρόβσκις επισημαίνει ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ συμφωνούν πλέον ότι η χώρα έχει σεβαστεί πλήρως τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις πολιτικής των πιστωτών, λέγοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση του στο Eurogroup της 22 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση ο Ντομπρόβσκις επισημαίνει ότι «οι συζητήσεις για τα μέτρα σχετικά με το χρέος πρέπει να συνεχιστούν», τείνοντας προς την άποψη της Κριστίν Λαγκάρντ για αναγκαιότητα περαιτέρω διαβουλεύσεων ως προς την ελάφρυνση του χρέους.

Δείτε ακόμα

Check Also

Η αστυνομική μας ταυτότητα, για όλες τις χρήσεις, στο κινητό μας

Όπως τόνισε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *