Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Ο Κατρούγκαλος επιβεβαιώνει τις απαιτήσεις-σοκ των δανειστών

Ο Κατρούγκαλος επιβεβαιώνει τις απαιτήσεις-σοκ των δανειστών

Τις νέες απαιτήσεις εξαθλίωσης των δανειστών, οι οποίοι ζητούν περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, ομαδικές απολύσεις και κατάργηση των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, επιβεβαίωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με ανακοίνωσή του, ο Υπουργός Εργασίας παραδέχεται ότι στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ δεν διαψεύδει ότι οι δανειστές ζητουν μειώσεις μισθών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για τα όσα θα συμβούν στην τρίτη αξιολόγηση, αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες «να εξουδετερώσει τις θέσεις των δανειστών», τονίζοντας ότι τα μόνα τρία σημεία που δέχεται να συζητήσει η Αθήνα είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εργασίας:
-Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

-Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

-Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις. Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτή

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *