Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Ο Πούτιν έστειλε μηνύματα…

Ο Πούτιν έστειλε μηνύματα…

Από το Μαξίμου ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε μηνύματα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία. Δήλωσε το ρώσικο ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ. Υποσχέθηκε τρια εκ Ρώσους τουρίστες, αν λυθεί το θέμα της βίζας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει αγωγός φιλίας, τα προβλήματα δε λύνονται με κυρώσεις αλλά με διάλογο, δήλωσε ο Τσίπρας. Επισήμανε ότι η επίσκεψη Πούτιν πραγματοποιείται την ώρα που η Ελλάδα αλλάζει σελίδα

Μηνύματα σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις κοινές δηλώσεις με το πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση τους.

Μία συνάντηση, που ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μισή ώρα, κράτησε τελικά μία ώρα και 45 λεπτά. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο συζητήθηκαν η αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, η οποία όμως συνδέεται με τις σχέσεις Ρωσίας- ΕΕ, για τη βελτίωση των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλλει, ξεκαθαρίζοντας όμως εκ των προτέρων ότι δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις της Ένωσης και του ΝΑΤΟ και ισορροπώντας έτσι πάνω σε λεπτό πάγο.

Η ενέργεια, οι αποκρατικοποιήσεις και ο τουρισμός ήταν κεντρικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης. Ο κ.Πούτιν επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο στις δηλώσεις του το ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ. Εκτίμησε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ελλάδας καλύπτοντας το 60% των αναγκών σε φυσικό αέριο και το 15% σε πετρέλαιο. Αναφέρθηκε επίσης στα 700 εκ ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερων επενδυτικών δράσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι το Μάρτιο αυξήθηκε το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα κατά 523%, εξαιτίας των περιορισμών στα ταξίδια Ρώσων προς την Τουρκία και την Αιγυπτο. Είπε ότι εφέτος αναμένεται ένα εκατομμύριο Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα και διεμήνυσε στην Αθήνα ότι εάν λυθεί το θέμα της βίζας θα τριπλασιαστεί αυτός ο αριθμός.

Ήταν όμως λάβρος προς τη γείτονα και από το σημείο αυτό και μετά άρχισε να πυροβολεί την Άγκυρα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

“Χρειάζονται και πράξεις, εκτός από επιθυμίες και δηλώσεις”, είπε κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η Τουρκία επιθυμεί να αποκατασταθούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.

Σε έτερη ερώτηση για την ακύρωση του νότιου αγωγού φυσικού αερίου (South Stream), η υλοποίηση του οποιου βρήκε φρένο από την Κομισιόν, αλλά και για την ένταση που δημιουργεί η αντιαεροπορική ασπίδα που εγκαθιστούν οι ΗΠΑ σε Ρουμανία και Πολωνία ο κ.Πούτιν απάντησε:  “Είχαμε πρόθεση να υλοποιήσουμε και το νότιο ρεύμα, δεν μας άφησαν, λόγων των πιέσεων ΗΠΑ και ΕΕ, η Βουλγαρία απέφυγε την υλοποίηση του έργου. Προτείναμε ένα έργο μέσω της Τουρκίας. Πρώτα οι Τούρκοι εταίροι μας έλεγαν να αλλάξουμε τις τρέχουσες τιμές προμηθειών, συμφωνήσαμε, αλλά πάλι δεν είδαμε υποστήριξη από την Επιτροπή. Είμαστε έτοιμοι, αλλά μας χρειάζονται εγγυήσεις. Δεν θα ξοδέψουμε λεφτά σε αυτό, αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλέψουμε στη νότια Ευρώπη.”

Στη συνέχεια προειδοποίησε με αυστηρότητα τη Ρουμανία και την Πολωνία, με μέτρα ανταπάντησης, ενώ απευθύνθηκε και στις ΗΠΑ εμφανώς εξοργισμένος: “Αρνητικά επηρεάζει η εγκατάσταση αντιαεροπορικής άμυνα. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία από τις αρχές του 2000, πάντα λέμε τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να διαπραγματευθεί μαζί μας, ακούμε γενικά λόγια. Θα υπνεθυμήσω ότι από την αρχή μας έλεγαν ότι η αντιαεροπορική ασπίδα ήταν για το πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν. Αυτή η απειλή δεν υπάρχει πια, αλλά οι εγκαταστάσεις στη Ρουμανία υπάρχουν.” Είπε μάλιστα “στη Συρία όλος ο κόσμος παρατήρησε τις δυνατότητες μας”.

Στην ερώτηση περί του αγωγού South Stream και κληθείς να σχολιάσει εάν η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στο να ξεπεραστούν οι γεωπολιτικές αντιθέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, ο κ.Τσίπρας δήλωσε: “Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει ως το βαθμό που μπορεί. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να λειτουργούμε ως αγωγός θετικός, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο.”

Ο πρωθυπουργός άλλωστε επισήμανε ότι η Ελλάδα εξαντλεί κάθε περιθώριο ώστε να αμβλυνθεί η αντιπαλότητα ΕΕ-Ρωσίας. “Δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος των κυρώσεων, αλλά ο διάλογος. Δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής. Αυτές είναι οι θέσεις μας και με βάση αυτές πορευόμαστε σε όλους του οργανισμούς που συμμετέχουμε”, δήλωσε.

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *