Αρχική / ---SLIDER / ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει χαμηλές δαπάνες για την Υγεία – Πρωταθλήτρια στα αντιβιοτικά και το κάπνισμα

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει χαμηλές δαπάνες για την Υγεία – Πρωταθλήτρια στα αντιβιοτικά και το κάπνισμα

Η Ελλάδα έχει χαμηλότερες δαπάνες για την Υγεία από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ(Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), όπως προκύπτει από έκθεση του Οργανισμού (Health at a Glance 2017). Ωστόσο, οι Έλληνες συνεχίζουν να είναι πρωταθλητές στη χρήση αντιβιοτικών και στο κάπνισμα, ενώ η μείωση του κόστους από τη χρήση γενόσημων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Το 2016, οι συνολικές δαπάνες – κρατικές και ιδιωτικές – στην Ελλάδα ανήλθαν στο 8,3% του ΑΕΠ έναντι 9% κατά μέσο όρο στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ. Τις υψηλότερες δαπάνες είχαν, με μεγάλη διαφορά, οι ΗΠΑ (17,2% του ΑΕΠ) και ακολουθούσαν η Ελβετία (12,4%) και η Γερμανία (11,3%), ενώ τις χαμηλότερες είχαν η Τουρκία (4,3%) και η Λετονία (5,7%).

Οι κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 4,8% του ΑΕΠ έναντι 6,5% κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ. Τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες είχαν η Γερμανία (9,5%) και η Σουηδία (9,2%), ενώ τις χαμηλότερες το Μεξικό (3%), η Λετονία (3,2%) και η Τουρκία (3,4%).
Η μείωση των άχρηστων δαπανών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μεγιστοποίηση της κρατικής δαπάνης στο αποτέλεσμα για την υγεία, αναφέρει ο ΟΟΣΑ και δίνει μερικά παραδείγματα τομέων, όπου οι δαπάνες θα μπορούσαν να γίνουν πιο αποτελεσματικές:
-Η αυξημένη χρήση γενόσημων έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους για πάνω από το 75% των φαρμάκων που πωλούνται στις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βρετανία, αλλά σε λιγότερο από το 25% στο Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Ελβετία και την Ελλάδα.
-Τα αντιβιοτικά πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαία, αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ είναι πολύ μεγάλες, με την Ελλάδα και τη Γαλλία να καταγράφουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τον μέσο όρο του Οργανισμού.

Τα ποσοστά των καπνιστών συνέχισαν να μειώνονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά περίπου ο ένας στους πέντε ενήλικους συνεχίζει να καπνίζει καθημερινά. Τα ποσοστά των καπνιστών είναι υψηλότερα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, ενώ είναι χαμηλότερα στο Μεξικό.

 

Δείτε ακόμα

Check Also

Σούπερ Μάρκετ: Αυτές είναι οι νέες αυξήσεις σε τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης

Με νέες αυξήσεις σε αρκετά προϊόντα θα κάνει ποδαρικό ο Οκτώβριος στα σούπερ μάρκετ. Σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *