Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα γερνά ταχύτερα από όλες τις χώρες με εξαίρεση την Κορέα

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα γερνά ταχύτερα από όλες τις χώρες με εξαίρεση την Κορέα

Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Preventing Ageing Unequally). Με ταχύ ρυθμό γερνά και ο πληθυσμός της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Το μέσο ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών στις χώρες του ΟΟΣΑ ως ποσοστό του πληθυσμού τους σε εργάσιμη ηλικία, 20-64 ετών (old age dependency ratio) αναμένεται σχεδόν να διπλασιασθεί και να φθάσει στο 53% από 28% το 2015.

Η Ιαπωνία αναμένεται να παραμείνει και το 2050 η χώρα με το μεγαλύτερο old age dependency ratio, αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από 70%, θα κυμαίνεται το ποσοστό αυτό και στις χώρες – όπως η Κορέα, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία – που έχουν αντίστοιχα υψηλό ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού τους.

Πέραν της γήρανσης του πληθυσμού, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, οι ανισότητες αυξάνονται από τη μία γενιά στην άλλη. Οι ηλικιωμένοι θα βρεθούν σε διαφορετικές καταστάσεις στο μέλλον, καθώς θα ζουν περισσότερο, αλλά περισσότεροι θα έχουν μείνει άνεργοι σε κάποια φάση του εργασιακού τους βίου και θα εισπράττουν χαμηλότερους μισθούς, ενώ άλλοι θα έχουν αποκτήσει σταθερά μεγαλύτερα εισοδήματα.
Ανισότητες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα υπάρχουν και ανάλογα με το επίπεδο της μόρφωσης. Ένας 25χρονος πτυχιούχος πανεπιστημίου μπορεί να περιμένει ότι θα ζήσει σχεδόν 8 χρόνια περισσότερο από έναν συνομήλικό του χαμηλότερης εκπαίδευσης, κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Η αντίστοιχη διαφορά για τις γυναίκες είναι 4,6 χρόνια.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι χώρες πρέπει να εστιάσουν σε τρεις τομείς:
Πρώτον, να παρέχουν καλής ποιότητας φροντίδα για τα παιδιά και εκπαίδευση και αυξάνοντας τις δαπάνες για την υγεία για πρόληψη σε ομάδες – στόχους.

Δεύτερον, να περιορίσουν τις εμπεδωμένες ανισότητες.

Τρίτον, με την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Δείτε ακόμα

Check Also

Αυτές είναι οι ώρες μέσα στην ημέρα θα μειώνεται υποχρεωτικά το ρεύμα στην Ελλάδα

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσει ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ελέω …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *