Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Πάνω από 8 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες

Πάνω από 8 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες

Πάνω από τα 8 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 8,045 δισ. ευρώ ανέρχονταν οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες στα τέλη Σεπτεμβρίου όπως αποκαλύπτει η έκθεση συμμόρφωσης των δανειστών. Είναι δηλ. περισσότερα από όσα γνωρίζαμε για κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πίνακα που εμπεριέχεται σε αυτήν οι συνολικές οφειλές διαρθρώνονται ως εξής και προέρχονται από: φορείς γενικής κυβέρνησης στα 3,6 δισ. ευρώ από 5 δις στα τέλη Ιουνίου.

  • Επεξεργασμένες επιστροφές φόρου στα 1,439 δισ. αντί 1,341 δισ. ευρώ
  • Μη επεξεργασμένες επιστροφές φόρου στα 1,580 δισ. ευρώ αντί 1,766 δισ. ευρώ
  • Μη επεξεργασμένα αιτήματα συνταξιοδότησης (1,412 από 1,439 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου καθώς στο μεσοδιάστημα διατέθηκαν μόλις 27 εκατ. ευρώ).

Όπως αναφέρει η έκθεση στα τέλη Ιουνίου, οπότε και άρχισε η αποπληρωμή τους, οι οφειλές ανέρχονταν στα 9,55 δισ. ευρώ και αφορούσαν χρέη της γενικής κυβέρνησης, επιστροφές φόρου που έχουν εκκαθαριστεί, επιστροφές φόρου που δεν έχουν εκκαθαριστεί και πληρωμές συνταξιοδοτικών αιτημάτων που δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί.

Οι δανειστές παρόλ’ αυτά αποδίδουν τα εύσημα για την πρόοδο που έγινε το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο οπότε και οι μεικτές πληρωμές έφτασαν στο 104% και οι καθαρές πληρωμές στο 84% ενώ ο στόχος ήταν 80%. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι «παρά τη ρευστότητα που παρείχε το πρόγραμμα, δομικές αδυναμίες που οδηγούν στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν προχωρώντας οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Δημόσιας Διαχείρισης».

Δείτε εδώ όλη την έκθεση συμμόρφωσης

Δείτε ακόμα

Check Also

Ποιά και πότε ξεκινούν τα μέτρα για υποχρεωτικά rapid test σε καφέ, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια για τους ανεμβολίαστους

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου η ζωή των ανεμβολίαστων θα αλλάξει. Συγκεκριμένα μόνο σε τρεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *