Κατά καιρούς, όλο και κάποιο φρούτο ή λαχανικό κερδίζει τον τίτλο του superfood. Τι είναι όμως οι υπερτροφές; Είναι τροφές με υψηλή συγκέντρωση –πολύ πιο υψηλή σε σχέση με τα παραδοσιακά τρόφιμα- πολλών και υψηλής ποιότητας θρεπτικών συστατικών (όπως π.χ. βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων, πρωτεΐνης, ω-3 και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων) και υψηλή διατροφική αξία. Με λίγα λόγια, συγκεντρώνουν μέσα τους πολλά από τα θρεπτικά συστατικά της φύσης και σας τα προσφέρουν όλα συμπυκνωμένα, σε μια μπουκιά!
Σήμερα, πιο σημαντικές υπερτροφές θεωρούνται oρισμένα φρούτα (ρόδι, μούρα, μπλε βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες, goji, κράνμπερι, αβοκάντο, καρύδα, σταφύλι, acai, ιπποφαές), κάποιοι ξηροί καρποί ( τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα κάσιους, κάποιοι σπόροι και δημητριακά (λιναρόσπορος, ζέα, κινόα), όσπρια όπως τα κόκκινα φασόλια, το κακάο, οι γλυκοπατάτες, η μαστίχα, κάποια λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι), μερικά φύκια (σπιρουλίνα, χλωρέλλα), το κεφίρ, βότανα όπως το τζίντζερ και το ginkgo biloba και τα προϊόντα μέλισσας (μέλι, βασιλικός πολτός, κερί).