Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Πότε θα διενεργηθεί ο πρώτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ακινήτων

Πότε θα διενεργηθεί ο πρώτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ακινήτων

Τον Μάιο του 2017 θα διενεργηθεί ο πρώτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ακινήτων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Τα ακίνητα που θα βγαίνουν σε δημοπρασία θα προέρχονται από κατασχέσεις ακινήτων οφειλετών του δημοσίου καθώς και από παραχωρήσεις ακινήτων οφειλετών, προκειμένου να «πατσίσουν» με την εφορία τα χρέη τους.

Όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο της γενικής γραμματείας, τον Απρίλιο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προγραμμάτων e-πλειστηριασμών, ενώ το ίδιο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί και το σύστημα επίδοσης αναγγελιών με ηλεκτρονικά μέσα και απόδοσης πλειστηριασμάτων. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος στις επεισοδιακές Τετάρτες και όλα πλέον θα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Οικονομικών.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν και άλλες πλατφόρμες για τη διενέργεια πλειστηριασμών (από το υπουργείο Δικαιοσύνης) καθώς οι επικεφαλής των θεσμών έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν και μάλιστα άμεσα, το θέμα που έχει δημιουργηθεί και μπλοκάρει του πλειστηριασμούς.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται η φυσική παρουσία συμβολαιογράφων και επί της ουσίας θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί. Βέβαια, το σχέδιο που έχει ξεκινήσει από τον δημόσιο τομέα, θα επεκταθεί συνολικά για όλους τους πλειστηριασμούς που διεξάγονται κάθε Τετάρτη θα εφαρμοσθεί το 2017 καθώς χρειάζεται χρόνος όχι μόνο για να δημιουργηθούν οι πλατφόρμες αλλά και για να δοκιμαστεί πιλοτικά με εικονικούς πλειστηριασμούς.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σύστημα θα προσφέρει διαφάνεια, ενώ θα φύγουν από τη μέση και τα κοράκια που λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς σε μία περίοδο που οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει πολύ χαμηλά. Ουσιαστικά, με το ηλεκτρονικό σύστημα θα προφυλαχθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουν, όταν ολοκληρώνονται οι πλειστηριασμοί, τα ακίνητά τους να δημοπρατούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, ήδη αναρτώνται σε καθημερινή βάση νέοι πλειστηριασμοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων όμως παγώνουν, καθώς είτε ανακόπτονται από τους οφειλέτες, είτε μέσω των απειλών και πιέσεων που ασκούνται στους συμβολαιογράφους.

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων υπάρχουν σήμερα 17 ακίνητα που εκπλειστηριάζονται το προσεχές διάστημα με πιο ενδιαφέρουσα αυτή που αφορά τρία διαμερίσματα στο Παλαιό Φάληρο. Η τιμή τους ξεκινάει από 210.000 ευρώ και φθάνει τα 235.000 καθώς βρίσκονται σε διαφορετικό όροφο.

Ειδικότερα:

1. Διαμέρισμα β’ ορόφου γ’ ορόφου και δ’ ορόφου, εκπλειστηριάζονται στις 14 Δεκεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς τα 210.400, 219.500 και 235.500 αντίστοιχα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

2. Ξενοδοχειακή μονάδα στη Θέση: ΞΥΛΟΚΕΡΑΤΙΑ Δ. ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,9 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα γίνει στο ειρηνοδικείο Κιλκίς.

3. Βιομηχανοστάσιο 5.025 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς τα 5.400.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα γίνει στο ειρηνοδικείο Πρέβεζας

Δείτε ακόμα

Check Also

Power Pass: Διευκρινίσεις για τον σωστό υπολογισμό της επιδότησης και για τις αιτήσεις των φοιτητών

Διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι έχει γίνει σωστός υπολογισμός στην αναδρομική …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *