Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Προς παραγραφή 15.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής

Προς παραγραφή 15.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής

Δέκα πέντε χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις οδηγούνται σε παραγραφή, εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν προλάβουν να τις κινήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο και για να μη χαθούν πολύτιμα έσοδα για το Δημόσιο απέστειλε έγγραφο στις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ, με το οποίο ζητεί να δοθεί προτεραιότητα σε παραγραφόμενες υποθέσεις, οι οποίες έχουν φορολογικό και οικονομικό ενδιαφέρον.

Αναμένεται στο εναπομείναν χρονικό διάστημα να δοθεί βάρος τις υποθέσεις εκείνες που αφορούν μεγάλο φορολογικό αντικείμενο, όπως οι υποθέσεις που εντοπίζονται σε διάφορες λίστες «φοροδιαφυγής» (65 CD, εμβάσματα εξωτερικού, λίστα Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.ά.) και σε υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες.

Υπολογίζεται ότι η παραγραφή αφορά περίπου 15.000 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 1.000 αποτελούν εισαγγελικές παραγγελίες.

Για το θέμα των υποθέσεων που παραγράφονται κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος σημειώνει ότι ο κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων ενέχει τη συγκάλυψη πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη «στο ενδεχόμενο ύπαρξης υποθέσεων πολιτικών προσώπων που σχετίζονται με τις λίστες καταθετών που πρόκειται να οδηγηθούν σε παραγραφή λόγω παρέλευσης των προθεσμιών, η αντιμετώπιση θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Το ίδιο ισχύει και για φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων που παρέμειναν στο ΣΔΟΕ και δεν μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ».

Ποιες υποθέσεις παραγράφονται

Στις 31 Δεκεμβρίου 2016 παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου να κοινοποιεί φύλλα ελέγχου και πράξεις προσδιορισμού φόρου, τελών, εισφορών, προστίμων που αφορούν:

1. Τη χρήση 2010

2. Τη χρήση 2000 για τις περιπτώσεις μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων εισοδήματος ή παρακρατούμενων φόρων. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που υπάρχουν εκπρόθεσμες δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων, ή εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στις χρήσεις 2000-2013 τότε το δικαίωμα του δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου παραγράφεται μετά από 15 χρόνια από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής κάθε δήλωσης.

3. Υποθέσεις η παραγραφή των οποίων έχει παραταθεί με διάφορες διατάξεις νόμων. Ειδικότερα παραγράφονται οι χρήσεις 2000 έως 2007 καθώς και η χρήση του 2009 για υποθέσεις για τις οποίες:

– Είχε εκδοθεί φύλλο ελέγχου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014.

– Έχουν αποσταλεί στοιχεία σε ελληνική δικαστική, φορολογική, ελεγκτική ή άλλη αρχή από άλλα κράτη μέλη της Ε. Ε. ή τρίτες χώρες στα πλαίσια αμοιβαίας διοικητικής ή δικαστικής συνδρομής ή συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας εισοδήματος.

– Είχαν εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας.

– Είχαν εκδοθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας.

Δείτε ακόμα

Check Also

Προσοχή! Η νέα ηλεκτρονική απάτη που σκαρφίστηκαν επιτήδειοι!

Οι απατεώνες-χάκερ εισέβαλαν στα στοιχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ιδιοκτήτριας καταστήματος στην Πάτρα, είδαν ότι …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *