Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το “μαύρο” στην ΕΡΤ

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το “μαύρο” στην ΕΡΤ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ο δικηγόρος της ΕΡΤ Γεώργιος Κόκκας, για την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2014 και 2015 με τις οποίες απορρίφθηκαν τόσο η προσφυγή της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ), όσο και του ίδιου του Γεωργίου Κόκκα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2013 ανεστάλη η λειτουργία της ΕΡΤ και απολύθηκαν 2.915 εργαζόμενοι, ενώ ο δικηγόρος της ΕΡΤ Γεώργιος Κόκκας εργαζόταν στην ΕΡΤ, από το 1987, με σύμβαση έμμισθης εντολής πάγιας αντιμισθίας.

Στο μεσοδιάστημα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσεις 1901/2014 και 3914/2015) έκρινε συνταγματικό, νόμιμο και μη αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2014, ενώ παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι απολύσεις των 2.915 εργαζομένων στην ΕΡΤ δεν υπάγονται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις.

Ο εν λόγω δικηγόρος στην προσφυγή του στο δικαστήριο του Στρασβούργου υποστηρίζει ότι από την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ το 2013 υπέστη σφοδρή οικονομική βλάβη, καθώς είχε μηνιαίο καθαρό εισόδημα 2.500 ευρώ, πλέον των ασφαλιστικών καλύψεων που είχε, ενώ υποστηρίζει ότι ήταν αντισυνταγματικό και παράνομο το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Κατά τον Γεώργιο Κόκκα οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ έχουν υποπέσει σε «σειρά νομικών πλημμελειών και ερμήνευσε εσφαλμένα την διάταξη του άρθρου 15 του Συντάγματος». Επίσης, επισημαίνει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ εσφαλμένα ερμήνευσαν και άλλες συνταγματικές διατάξεις, όπως και νομοθετικές διατάξεις.

Δείτε ακόμα

Check Also

Έφυγε από την ζωή ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών και την είδηση επιβεβαίωσε, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *