Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Προσφυγή στο ΣτΕ για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

Προσφυγή στο ΣτΕ για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, που απαρτίζεται από19 επιμελητήρια – μέλη του σε νησιωτικές περιοχές προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να κριθεί αντισυνταγματική η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά στο 24%.

Η προσφυγή του εν λόγω ομίλου μαζί με ανάλογες που έχουν ήδη κατατεθεί, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του δήμου Μυκόνου, των Δικηγορικών Συλλόγων Νάξου και Σύρου και επιχειρηματιών, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 16η Σεπτεμβρίου 2016, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Βώρο.

Συγκεκριμένα, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών αναφέρει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι το Σύνταγμα προβλέπει ειδική μεταχείριση για τα νησιά (άρθρα 101 και 106 Συντάγματος), όπως είναι τα ιδιαίτερα ευμενή οικονομικά μέτρα λόγω της απομόνωσης τους και της έλλειψης δυνατότητας οικονομικής ανάπτυξης.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι ο νόμος 4389/2016 και η από 24.5.2016 απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που επιβάλλουν την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά στο 24%, είναι επιπρόσθετα σε αντίθεση με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς η γενική και ολοσχερής κατάργηση της ιδιαίτερης και συνταγματικά επιβεβλημένης ειδικής μεταχείρισης των νησιών από πλευράς φόρου, είναι επαχθεστέρα, αφού μαραζώνει τα νησιά και τους επιφέρει οικονομική δυσπραγία.

Δείτε ακόμα

Check Also

Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου – Δείτε ποιους αφορά

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προβλέπει τη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *