Αρχική / ---SLIDER / Reuters: Ποιος αποφασίζει στην Ευρωζώνη για τη δημοσιονομική πολιτική;

Reuters: Ποιος αποφασίζει στην Ευρωζώνη για τη δημοσιονομική πολιτική;

To κοφτό «nein» που είπε σήμερα το Βερολίνο στο αίτημα των Βρυξελλών να χαλαρώσει τη γερμανική δημοσιονομική πολιτική, για να βοηθήσει τον δοκιμαζόμενο Νότο, έφερε στο προσκήνιο τη σύγκρουση για το ποιος θα ελέγχει τη νομισματική πολιτική και τους κανόνες της, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο Σόιμπλε, το υπουργείο του οποίου απέρριψε την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των δαπανών, είχε δηλώσει δημόσια τον περασμένο μήνα ότι η Κομισιόν έχει γίνει ιδιαίτερα «πολιτική» για να λειτουργεί ως αμερόληπτος εκφραστής των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης και θα πρέπει να παραδώσει τον ρόλο της σε ένα νέο ελεγκτικό φορέα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερμηνεύει τους δημοσιονομικούς κανόνες για να αντιμετωπίσει εθνικιστικά κινήματα στην Ευρώπη που εκμεταλλεύονται τη δυσφορία απέναντι στη γερμανικής κοπής λιτότητα της Ευρωζώνης για να απειλήσουν την ίδια την ΕΕ.

Ο Σόιμπλε πρότεινε να αναλάβει ο ESM τον ρόλο της Κομισιόν στην εποπτεία των κρατικών προϋπολογισμών, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για κάτι τέτοιο μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης.

Δείτε ακόμα

Check Also

Προσοχή! Η νέα ηλεκτρονική απάτη που σκαρφίστηκαν επιτήδειοι!

Οι απατεώνες-χάκερ εισέβαλαν στα στοιχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ιδιοκτήτριας καταστήματος στην Πάτρα, είδαν ότι …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *