Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Σάλλας: Η συμφωνία δημιουργεί προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας

Σάλλας: Η συμφωνία δημιουργεί προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας

Προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου της χώρας από την κρίση δημιουργεί η διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές, με την οποία θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Σάλλας εκτιμά ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας λόγω της συμφωνίας, θα δώσει ώθηση στο ενδιαφέρον για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως θεωρεί ότι για να υλοποιηθεί η συμφωνία, η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχτεί όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα, για το οποίο αναφέρει ότι “είναι υποχρεωμένο να κάνει κτήμα του τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία”, αλλά και από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις ηγεσίες τους.

Ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία πλήττουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξυγίανσης.

Επισημαίνει ότι οι λύσεις σε ασφαλιστικό και το φορολογικό αποτελούν προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη και σημειώνει ότι «αν δεν διασφαλιστεί το δημοσιονομικό, αν δεν διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν μπορεί να στηριχθεί οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρόταση».

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα και ειδικά στα “κόκκινα” δάνεια, ο κ. Σάλλας ότι θα αρχίσουν να περιορίζονται μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και αναφέρει ότι στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ήδη καταγράφεται υποχώρηση των NPLs, καθώς “έχει αλλάξει η στάση των δανειοληπτών”. Επίσης, όπως αναφέρει, ανάλογη βελτίωση σημειώνεται και στις τραπεζικές συναλλαγές και εισαγωγές κεφαλαίων, χάρη στη σταδιακή χαλάρωση των capital controls. “Οι περιορισμοί, κυρίως για επενδυτικές συναλλαγές και εισαγωγές κεφαλαίων, έχουν χαλαρώσει και η ροή του χρήματος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι”, αναφέρει.

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *