Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Σε 12 δόσεις η επιστροφή του ΕΚΑΣ για 80.000 συνταξιούχους

Σε 12 δόσεις η επιστροφή του ΕΚΑΣ για 80.000 συνταξιούχους

Σε 12 δόσεις θα κληθούν να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων θα αποκλειστούν πρώτοι από τη λίστα των 380.000 δικαιούχων. Η περικοπή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου, με την καταβολή της σύνταξης Ιουλίου, κι έτσι οι δικαιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν το εισόδημα που έλαβαν 6 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην έκδοση εγκυκλίου, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας, βάσει της οποίας θα καθορίζονται οι εκκρεμείς λεπτομέρειες, αλλά και οι δόσεις για την αναδρομική παρακράτηση του ποσού που καταβλήθηκε σε συνταξιούχους που πλέον δεν θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει ο νόμος, θα υπάρξουν κάποιοι συνταξιούχοι που θα χάσουν ολόκληρο το επίδομα και κάποιοι που θα λάβουν μικρότερο ποσό από που λάμβαναν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το νόμο ΕΚΑΣ δικαιούνται πλέον, όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις έως 7.972 ευρώ, έναντι 8.472 ευρώ που προέβλεπε η απόφαση του 2015 (ίσχυε χωρίς αλλαγές από το 2011).

Αντίστοιχα, το ατομικό φορολογητέο εισόδημα πέφτει από 9.884,11 ευρώ, σε 8.884 ευρώ ενώ και το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μειώνεται από 15.380,90 ευρώ σε 11.000 ευρώ. Αντίστοιχα, κλιμακώνονται και τα εσωτερικά κλιμάκια, για ποσά Επιδόματος από 230 ευρώ έως και 54,70 ευρώ, ενώ με το νέο νόμο, καταργείται η κλίμακα ΕΚΑΣ 30 ευρώ για εισοδήματα από συντάξεις από 8.472,10 ευρώ έως 9.200 ευρώ.

Μερίσματα

Διπλός πέλεκυς θα πέσει στα μερίσματα που δικαιούνται 284.000 συνταξιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) καθώς ο νόμος προβλέπει περικοπές της τάξης του 32%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί το σύνολο της περικοπής βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος, αλλά και ο τρόπος αναδρομικής εφαρμογής της απόφασης, που οδηγεί αυτόματα σε διπλή μείωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικρατούσα άποψη είναι, η περικοπή -παρακράτηση στα μερίσματα που χορηγήθηκαν από την αρχή του έτους (διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος) να γίνει εφάπαξ σε περίπτωση που το ποσό είναι μικρό (πχ 200 ευρώ) ή σε έως τρεις τριμηνιαίες δόσεις, εάν είναι μεγαλύτερο.

Δείτε ακόμα

Check Also

Σούπερ Μάρκετ: Αυτές είναι οι νέες αυξήσεις σε τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης

Με νέες αυξήσεις σε αρκετά προϊόντα θα κάνει ποδαρικό ο Οκτώβριος στα σούπερ μάρκετ. Σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *