Αρχική / ---SLIDER / Σε δύο φάσεις, Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Σε δύο φάσεις, Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Σε δύο φάσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, πρόκειται να γίνουν οι περικοπές (5-40%) στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΤΕΑ, αρχικά εκτιμάται ότι οι περικοπές θα γίνουν σε περίπου 210.000 συντάξεις, καθώς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία που είναι προγραμματισμένη να γίνει η πρώτη περικοπή επικουρικών συντάξεων, ο επανυπολογισμός του 80% των συντάξεων, για συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ το μήνα.
Το υπόλοιπο 20%, δηλαδή περίπου 50.000 συντάξεις πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο και θα αποτελέσει το δεύτερο «κύμα» περικοπών. Αφορά κυρίως ταμεία με προβλήματα στα μηχανογραφικά τους συστήματα, που τώρα καλούνται να επανυπολογίσουν τις συντάξεις με τα νέα, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
Το άθροισμα των συντάξεων που θα περικοπούν, όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, θα καλύπτει περίπου το 10% των συνταξιούχων. Οι μειώσεις εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν από επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ (καθαρό ποσό). Ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων επικουρικών θα γίνει με αναπλήρωση των συντάξιμων αποδοχών 0,45% κατ’ έτος (18% στην 40ετία). Στον υπολογισμού του ορίου προστασίας (1.300 ευρώ μεικτά) δεν συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα.
Οι επικουρικές συντάξεις θα βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο, καθώς το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης δεν μπορεί να καλύπτεται πια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το νέο νόμο η επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται με βάση: α) Τα δημογραφικά δεδομένα. β) Το πλασματικό ποσοστό επιστροφής από τις συνολικά καταβαλλόμενες εισφορές των ασφαλισμένων.
Σε περίπτωση όπου θα διαπιστώνεται ελλείμματα θα λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος ωστόσο αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Επιτρέπεται όμως να γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων του ταμείου.

Δείτε ακόμα

Check Also

Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου – Δείτε ποιους αφορά

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προβλέπει τη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *