Αρχική / ---SLIDER / «Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία», επισημαίνει ο ΣΕΒ

«Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία», επισημαίνει ο ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ, στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, υποστηριζόμενη και από το ευνοϊκό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον και ότι η καταρχήν συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017, καθώς και το 2018 συνολικά.

Παράλληλα, σημειώνει την μείωση των επιτοκίων των 10ετών ελληνικών ομολόγων (3,99% την 15/12/2017) που καταγράφεται «με την βοήθεια και της επιτυχούς ανταλλαγής τον Νοέμβριο του 2017 ομολόγων που είχαν εκδοθεί κατά το PSI με νέα υψηλότερης ρευστότητας».

Τονίζει ωστόσο ότι η εκπλήρωση των προσδοκιών για μια βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα, απαιτεί η έξοδος από το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 να γίνει ομαλά και να μην δημιουργήσει ασυνέχειες στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. «Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζει, η αντίδραση των αγορών θα είναι ταχεία και η άνοδος των επιτοκίων θα αναστρέψει γρήγορα το καλό κλίμα που διαμορφώνεται».

Αναφερόμενος στο ρυθμό ανάπτυξης, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, ιδίως όσον αφορά στην ιδιωτική κατανάλωση, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να ωθήσει την ανάπτυξη για όλο το 2017 σε ρυθμό υψηλότερο από το +1,1% του εννεαμήνου, δεδομένης και της πτώσης του ΑΕΠ κατά -0,9% το 4ο τρίμηνο του 2016.

«Η ελληνική οικονομία φαίνεται επιτέλους να δρέπει τους καρπούς της πολύχρονης δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς ενισχύονται σταδιακά οι προσδοκίες των αγορών ότι, μέχρι τo συμβατικό τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα θα έχουν εκπληρωθεί και η χώρα θα εισέλθει σε μια φάση κανονικότητας», αναφέρει ο ΣΕΒ και καταλήγει:

«Οι πρώτοι έξι μήνες του 2018 θα είναι καθοριστικοί, καθώς δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να μετατεθεί μερικώς η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο μέλλον, όπως δυστυχώς γινόταν μέχρι σήμερα και με την ανοχή των Θεσμών. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει ενστερνισθεί την ανάγκη έγκαιρης τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο, όπως φάνηκε και με τη συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση. Απομένει η στάση αυτή να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, ώστε η έξοδος στις αγορές να είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, και να γίνει με καθαρή τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής εστιασμένης στη σταθερότητα στη μετά το Μνημόνιο εποχή».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε ακόμα

Check Also

Δεν είναι δυνατόν! 12χρονος στην Ροδόπη βίασε 6χρονο!

Την ανατριχιαστική καταγγελία έκαναν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης οι γονείς ενός 6χρονου αγοριού στην Κομοτηνή! …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *