Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Σόιμπλε: Θέλει να περάσει στον ESM η εποπτεία των κρατικών προϋπολογισμών

Σόιμπλε: Θέλει να περάσει στον ESM η εποπτεία των κρατικών προϋπολογισμών

Υπέρ της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα διασώσεων ήταν επιτυχημένο στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και επίσης στην Ελλάδα», είπε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συντηρητικό ερευνητικό ίδρυμα (think tank), σημειώνοντας ότι οι όροι (για τις διασώσεις) μπορεί να μην ήταν αρεστές στις χώρες αυτές, αλλά έπρεπε να τους αποδεχθούν. «Αυτός είναι ο λόγος που θα άξιζε να εξελιχθεί ο ESM περαιτέρω και να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα , στο οποίο ενισχύουμε τα προληπτικά μέσα… που μας εξοπλίζουν με μεγαλύτερη επιρροή σε αποφάσεις, όπου σήμερα τα κράτη – μέλη έχουν την αρμοδιότητα», πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τα πολιτικά κίνητρα παίζουν υπερβολικά μεγάλο ρόλο στο πώς εξετάζονται τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών – μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το δημοσίευμα. Νωρίτερα φέτος, η Κομισιόν έδωσε στη Γαλλία μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, μία κίνηση που εξόργισε το Βερολίνο. Η Γερμανία είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων, που απαιτούν από τις χώρες να διατηρούν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους κάτω από 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Μία νομισματική ένωση χωρίς κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική «είναι ατελής» και απουσία μίας τέτοιας κοινής πολιτικής, η Ευρωζώνη «μπορεί να λειτουργεί μόνο αν έχει συγκεκριμένους κανόνες και τους τηρεί», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι γερμανική εμμονή αλλά αποτέλεσμα του σχεδιασμού, της ιδιαιτερότητας της νομισματικής ένωσης». Αν και ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης στην Ευρώπη για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ομόφωνη στήριξη μίας τέτοιας ενοποίησης.

Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει το 2010 την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα αναλάμβανε εποπτικά καθήκοντα και θα πρόσφερε σε χώρες έκτακτη βοήθεια ρευστότητας με αυστηρούς όρους. Αντί τούτου, η Ευρωζώνη κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παρακολουθεί τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών. Ο εποπτικός ρόλος του ΔΝΤ είναι ένας από τους βασικούς ρόλους που η Γερμανία δηλώνει ότι «είναι ζωτικής σημασίας» γι’ αυτή να συμμετέχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *