Αρχική / ---SLIDER / Στα 50 ευρώ η παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές

Στα 50 ευρώ η παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές

Στα 50 ευρώ κατ΄ ελάχιστο ποσό «κλείδωσε» η παρακράτηση των αναδρομικών που αρχίζει από τις πληρωμές του Νοεμβρίου για τους δικαιούχους επικουρικών που υπέστησαν μειώσεις στις συντάξεις τους.

Η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία αναφέρει ότι η τροπολογία Χουλιαράκη που ισχύει για το δημόσιο (παρ. 8 του άρθρου 20 του Ν. 2084/1992) εφαρμόζεται αναλογικά και για κάθε είδους παροχή που καταβάλλεται αχρεωστήτως από τους Φορείς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης εποπτείας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ.).

Με την παρακράτηση των 50 ευρώ, οι συντάξεις που υπέστησαν δραματική μείωση, μπορεί να μη μηδενιστούν το Νοέμβριο αλλά και πάλι θα είναι πενιχρές.

Πχ. επικουρική σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ, μετά τον επανυπολογισμό από 291,67 ευρώ (αρχικό ποσό) συρρικνώθηκε στα 94,27 ενώ το καθαρό ποσό ανέρχεται σε 78,85 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος γλίτωσε το μηδενισμό της επικουρικής του αλλά και πάλι με την παρακράτηση των 50 ευρώ, θα δει τον ερχόμενο μήνα στο λογαριασμό του σύνταξη 28,85 ευρώ.

Αυτό το ποσό θα εισπράττει για τους επόμενους 6 μήνες καθώς οφείλει να επιστρέψει αναδρομικά ύψους 280 ευρώ.

Η συγκεκριμένη σύνταξη χηρείας θα υποστεί και έξτρα αφαίμαξη 5,6 ευρώ λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ. Η αναδρομική παρακράτηση της εισφοράς σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ θα γίνει σε 4 ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Δηλαδή ,το τελικό ποσό θα κατέβει στα 23,25 ευρώ.

Το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, για την κατανομή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΠΥ προς διαγνωστικά κέντρα, φαρμακοποιούς κλπ, και διευκολύνσεις για την επιδότηση ανεργίας των ξενοδοχοϋπάλληλων.

Στο πλαίσιο του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προβλέπονται δραστηριότητες που αναπτύσσονται από ενώσεις προσώπων σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες με την εθελοντική προσφορά των συμμετεχόντων επιδιώκουν να καλύψουν μη ικανοποιούμενες, από το κράτος ή την ιδιωτική αγορά, κοινωνικές ανάγκες που αφορούν κυρίως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ποιά και πότε ξεκινούν τα μέτρα για υποχρεωτικά rapid test σε καφέ, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια για τους ανεμβολίαστους

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου η ζωή των ανεμβολίαστων θα αλλάξει. Συγκεκριμένα μόνο σε τρεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *