Αρχική / ---SLIDER / Σταϊκούρας: Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας

Σταϊκούρας: Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας

Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα βασίζεται πάνω σε τέσσερις άξονες, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Όπως είπε ο υπουργός στο MEGA η νομοθέτηση του νέου πλαισίου της πρώτης κατοικίας θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες:1.Ο πρώτος άξονας είναι ότι τα 8 σχήματα που υπάρχουν σήμερα θα γίνουν ένα. Ο κάθε πολίτης θα ξέρει ότι έχει ένα σχήμα με το οποίο μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

2. Δεύτερον, θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Δεύτερη ευκαιρία για φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα.

3. Τρίτον, θα υπάρχει πρόβλεψη για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Θα προσπαθήσουμε μέσα από την ταχύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης και μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες να βγάλουμε σε σέντρα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Φαίνεται από τα στοιχεία τα οποία μας δίνονται ότι περίπου ένας στους τέσσερις πολίτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής και πολλές φορές κρύβεται πίσω από τις διατάξεις που υπάρχουν ή από θεσμικό πλαίσιο το οποίο υφίσταται ή από καθυστερήσεις της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να αποφύγει να πληρώσει από αυτό που μπορεί να πληρώσει.

Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Τελικά μπορεί να μη δικαιωθεί από την δικαιοσύνη, το χρέος να έχει αυξηθεί, να μην μπορεί να το αποπληρώσει, να το μεταβιβάζει στα παιδιά του και ουσιαστικά τα παιδιά να αποποιούνται την περιουσία,. Εμείς προσπαθούμε να μην μεταβιβάζουμε το χρέος στην επόμενη γενιά .Δεν μπορεί η επόμενη γενιά να έχει τα χρέη της προηγούμενης γενιάς.

4. Και τέταρτος πολύ σημαντικός άξονας. Είναι ο άξονας της κοινωνικής Προστασίας, δηλαδή τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να υπάρχει πρόβλεψη να βοηθηθούν πριν και μετά τον οποιοδήποτε δυνητικό πλειστηριασμό. Πριν και μετά τον οποιοδήποτε δυνητικό πλειστηριασμό να υπάρχει πλαίσιο βοήθειας από την κοινωνία για τα ευάλωτα νοικοκυριά”.Οι πλειστηριασμοί
“Το θέμα του ιδιωτικού χρέους είναι είναι ένα μεγάλο θέμα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Και πρέπει να έχουμε κοινωνική διάσταση σε αυτές πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε. Αλλά πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς. Πλειστηριασμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται . Πριν την κρίση, το 2008, έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί. Το 2019 είχαν προγραμματιστεί 22.879 πλειστηριασμοί και έγιναν 5.622.To 1/3 από τους πλειστηριασμούς που δεν έγιναν ήταν γιατί οι πολίτες βρήκαν λεφτά και πλήρωσαν και πήγαν σε ρύθμιση”, είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Οικονομικών.

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *