Αρχική / ---SLIDER / Σταθάκης: Νέο σχέδιο για διαγραφές έως 50% και για «κόκκινα» δάνεια

Σταθάκης: Νέο σχέδιο για διαγραφές έως 50% και για «κόκκινα» δάνεια

Δραστικά μέτρα διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών προς τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές, όπως «κούρεμα», το οποίο στην πράξη θα φτάνει ακόμη και το 50%, αλλά και ρυθμίσεις σε πολύμηνες δόσεις περιλαμβάνει το σχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Το νέο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων και των υπερήμερων οφειλών είναι κοντά στο να συμφωνηθεί μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφορά 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με καθυστερούμενες οφειλές σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.

Διαπραγμάτευση

Μετά το τέλος της χθεσινής διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των δανειστών, όπου από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Γιώργος Μιχελής, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, Ηλίας Πλασκοβίτης, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να γίνουν άλλες μία ή δύο συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων ώστε, αν είναι δυνατόν, μέχρι και την Κυριακή 20 του μηνός να έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο.Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, «έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα. Η λύση που προωθείται», συνέχισε, «είναι μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό να επιτυγχάνεται η ισορροπία ανάμεσα στο να εξυπηρετούνται τα δάνεια προς τις τράπεζες αλλά και να διασφαλίζει το Δημόσιο την είσπραξη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης στο επίκεντρο μπήκε το θέμα της διαγραφής των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Πηγές θέλουν τους θεσμούς, και ιδίως το ΔΝΤ, να ζητούν να μην υπάρχουν εξαιρέσεις ως προς τις κατηγορίες των ληξιπρόθεσμων χρεών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που δεν θα «κουρεύονται».

Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά ήγειρε το «ηθικό ζήτημα» που θα προκύπτει αν θα διαγράφονται φόροι, π.χ. ΦΠΑ, που ενώ εισπράχθηκε, εντούτοις δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο. Επιπλέον, η μεριά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ζήτησε να υπάρχει όριο στο ύψος του «κουρέματος» ώστε να μην προκαλείται ζημιά στα δημοσιονομικά.

Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρουσίασε πρόταση ιεράρχησης ως προς τις κατηγορίες των φόρων που θα μπορούν να διαγράφονται. Πρώτα θα είναι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις από παλιότερα και έπειτα από νεότερα χρέη, πρόστιμα του ΚΒΣ και να μη διαγράφονται παρακρατούμενοι φόροι, όπως ΦΠΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Πληροφορίες θέλουν στα σενάρια που δούλεψαν τα τεχνικά κλιμάκια το επικρατέστερο ποσοστό «διαγραφής» να είναι εκείνο της τάξης του 50%. Η χθεσινή τετράωρη συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών κατέληξε στο να υπάρχει ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών, δηλαδή στις περιπτώσεις που θα αποφασίζονται «κουρέματα» επιχειρηματικών χρεών, αυτά να είναι ισόποσα για όλους. Από κει και πέρα κάθε πιστωτής, τράπεζα, Εφορία, ασφαλιστικό ταμείο να επιλέγει ποια χρέη θα διαγράφει.

Συνάντηση

Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ζήτησαν να συναντηθούν και με τις τράπεζες ξεχωριστά για το θέμα. Κάτι που αναμένεται να γίνει εκτός απρόοπτου σήμερα. Το κύριο ζήτημα που ανακύπτει είναι αν η διαγραφή θα γίνεται υπολογίζοντας το χρέος από το αρχικό κεφάλαιο ή μόνο το χρέος που προκύπτει από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι, εφόσον κρίνονται βιώσιμοι, θα μπορούν να διευθετούν τις οφειλές τους με βάση τον τρόπο που θα αποφασίζει η πλειονότητα των πιστωτών τους. Για δύο μήνες αρχικά θα έχουν προστασία από καταδιωκτικά μέτρα με δυνατότητα παράτασης για όσο διάστημα κρατούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρηματιών-οφειλετών και των πιστωτών τους.

Το τελικό σχέδιο εξυγίανσης που θα συμφωνείται θα επικυρώνεται από τα Ειρηνοδικεία.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευλογιά των πιθήκων: Πιθανό να έρθει και στην Ελλάδα – Τι είπε η Ματίνα Παγώνη

Αυξάνονται διεθνώς τόσο τα επιβεβαιωμένα όσο και τα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ή πιο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *