Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Σταθάκης: Θα βρεθεί λύση για το ΕΚΑΣ – Προς άρση των capital controls

Σταθάκης: Θα βρεθεί λύση για το ΕΚΑΣ – Προς άρση των capital controls

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος και θα προσφέρει πακέτο χρηματοδότησης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία, δήλωσε ο υπουργος Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για την αξιολόγηση ανέφερε ότι το ΕΚΑΣ και η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου είναι δύο από τα συμπληρωματικά θέματα που πρέπει να κλείσουν άμεσα. Για το ΕΚΑΣ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται να πωληθούν σε funds «κόκκινα» δάνεια που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική πρόταση, όπως είπε, προβλέπει απόσυρση της εγγύησης του Δημοσίου, ή διαφορετικά θα πρέπει να βρεθεί «ενδιάμεσο» σύστημα. Για την παραχώρηση του Ελληνικού, διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θα παραχωρήσει ούτε θα ιδιωτικοποιήσει εταιρείες ύδρευσης, τη ΔΕΗ και τις αστικές συγκοινωνίες Για το νερό, είπε, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η ΔΕΗ καλύπτεται από πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσό 7,5 δισ. ευρώ, αλλά αναγνώρισε ότι το ύψος της δόσης δεν δίνει «μαξιλαράκι». Υποστήριξε, πάντως, ότι με τα χρήματα αυτά έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Για τα capital controls δήλωσε ότι υπάρχει συζήτηση για την εκπόνηση οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στην οριστική άρση τους και απέρριψε εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου.

Δείτε ακόμα

Check Also

Πότε καταργείται στο SMS στο 13033 – Ποιες ελευθερίες μας δίνονται πίσω σταδιακά

Aπό σήμερα Δευτέρα χαλαρώνουν περισσότερο τα μέτρα που ίσχυαν το τελευταίο εξάμηνο. Τι SMS πρέπει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *