Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν θα ψηφίσω τον εκλογικό νόμο Τσίπρα – Να κάνει το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν θα ψηφίσω τον εκλογικό νόμο Τσίπρα – Να κάνει το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ

Την πρόθεσή του να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο Τσίπρα ξεκαθάρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως την Φώφη Γεννηματά, να πράξουν το ίδιο.

Ταυτόχρονα άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ για την διαδικασία σύγκλισης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς

«Το Ποτάμι δεν θα συνυπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κ. Τσίπρας στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης» είπε μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού ο Στ. Θεοδωράκης. Εκανε παράλληλα έκκληση στα άλλα κόμματα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και κάλεσε τη ΝΔ να αποδεχθεί την πρόταση του Ποταμιού για αναλογικό μπόνους αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα, αναφέροντας: «Κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας κατηγορούν γιατί παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Στην πραγματικότητα μας κατηγορούν γιατί έχουμε αρχές, πράγμα άγνωστο για αυτούς. “Πρώτη φορά αριστερά – πρώτη φορά απλή αναλογική” είναι το σύνθημά τους. Κάποιος πρέπει να τους πληροφορήσει ότι τα ίδια έκανε και ο Τσοχατζόπουλος το 1989. Θα σας κάνω μια πρόβλεψη. Αν πάμε σε απλή αναλογική, όπως πήγαμε με το νόμο Τσοχατζόπουλου το 1989, ύστερα από λίγο θα πάμε σε σούπερ ενισχυμένη, λόγω της πολιτικής αστάθειας που θα έχει μεσολαβήσει».

Εκλογή αρχηγού με κάλπες από 200.000

Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ επεφύλασσε αναφερόμενος στο θέμα της συμπόρευσης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και του ριζοσπαστισμού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την Ελλάδα στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι. «Αυτό είναι το στοίχημά μας» είπε για να προσθέσει με νόημα: «Δεν θα αφήσουμε τους μηχανισμούς να επιβάλουν τους κανόνες τους. Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει. Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές».

Δεν θα διαλυθεί το Ποτάμι

Σε ό,τι αφορά τον αρχηγό που θα εκλεγεί ανέφερε ότι αυτός θα οδηγήσει άμεσα την προοδευτική παράταξη σε συνέδριο και ότι τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής καθώς αυτά ψήφισε ο κόσμος και αυτά θα τον εκπροσωπούν.

«Καθώς η νέα παράταξη αποκτά σάρκα και οστά οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Όμως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία».

Εχουμε πολλές διαφορές με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Διευκρίνισε δε ότι «εμείς δε μιλάμε για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάμε για ένταξη στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές. Γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε την αναμέτρηση στην κοινωνία. Να κατέβουμε στον λαό να αναμετρηθούμε. Όχι με λάβαρα αλλά με θέσεις! Γιατί στην κορυφή μπορεί να υπάρχουν διαφορές αλλά στην βάση οι προοδευτικοί πολίτες δεν ζουν επαναπαυμένοι στις δάφνες του παρελθόντος. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια».

Επίσης, ο Στ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Όλοι εμείς που κατοικούμε στη γειτονιά των αλλαγών, οι ριζοσπάστες, οι μεταρρυθμιστές, οι εκσυγχρονιστές, οι νεωτεριστές. Δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε ούτε δεξιά – ούτε αριστερά. Θέλουμε από εδώ, από τον δικό μας χώρο να καθορίσουμε τις εξελίξεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους λούμπεν καπιταλιστές

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην αποτυχία του φορολογικού μοντέλου που ακολουθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και περιλαμβάνει μόνο φόρους λέγοντας: «Οι τσέπες των ανθρώπων όμως όσο βαθιές και να είναι δεν αρκούν για να συντηρήσουν μια τρύπια κρατική οικονομία. Καμία νίκη επί της φοροδιαφυγής. Το λαθρεμπόριο καυσίμων, αυξήθηκε. Το Κίνημα «Δεν πληρώνω» έχει δώσει τη θέση του στο Κίνημα “Δεν δηλώνω” αφού με τις αποφάσεις της κυβέρνησης δίνονται κίνητρα για την φοροδιαφυγή» και κατέληξε λέγοντας: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να μην είναι με τον καπιταλισμό είναι όμως με τους λούμπεν καπιταλιστές».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Οι δημαγωγοί πουλάνε στον κόσμο ένα ψεύτικο όνειρο και εμείς πρέπει εκτός από το να διαλύσουμε τα σύννεφα των δημαγωγών, να δείξουμε ότι η πολιτική μας δεν είναι μόνο ένα όνειρο» και επανέλαβε ότι: «Σύνθημά μας είναι και παραμένει να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Να τα αλλάξουμε όλα και στον πολιτικό χάρτη».

Δείτε ακόμα

Check Also

Σούπερ Μάρκετ: Αυτές είναι οι νέες αυξήσεις σε τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης

Με νέες αυξήσεις σε αρκετά προϊόντα θα κάνει ποδαρικό ο Οκτώβριος στα σούπερ μάρκετ. Σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *