Αρχική / ---SLIDER / Στο «σφυρί» 5.000 σπίτια μέσα στο καλοκαίρι

Στο «σφυρί» 5.000 σπίτια μέσα στο καλοκαίρι

Επιστρέφει ο εφιάλτης των πλειστηριασμών -χωρίς όριο αντικειμενικής αξίας- για χιλιάδες πολίτες μετά τη λήξη της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογράφων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», οι τράπεζες είναι έτοιμες με 5.000 φακέλους να ενεργοποιήσουν και πάλι το μέτρο των πλειστηριασμών, αρχής γενομένης από μεθαύριο Τετάρτη. Το μεγάλο κύμα αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, οπότε εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η ειδική πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως τους επόμενους μήνες θα βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες όλο και περισσότερα ακίνητα, δεδομένου ότι αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των πολιτών με «κόκκινα» δάνεια. Η κατάσταση επιδεινώνεται όσο το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις σχεδόν εκμηδενίζεται.
Σημειώνεται ότι η πρώτη κατοικία για όσους δανειολήπτες είναι ενταγμένοι στον νόμο Κατσέλη προστατεύεται από πλειστηριασμό μέχρι τα τέλη του 2017. Από τις αρχές του 2018 η προστασία δεν θα είναι οριζόντια, αλλά κατά περίπτωση, και εφόσον αποδειχθεί ότι ο δανειολήπτης δεν έχει κάνει καταχρηστική άσκηση του νόμου και όντως βρίσκεται σε πλήρη οικονομική αδυναμία.

Η επικείμενη έκρηξη των πλειστηριασμών φαίνεται και από τον ταχέως αυξανόμενο αριθμό των ακινήτων προς εκπλειστηρίαση, που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών. Μέχρι και χθες είχαν δημοσιευτεί 3.370 πλειστηριασμοί ακινήτων, όταν πριν από οκτώ μήνες δεν ξεπερνούσαν τους 700. Η πλειονότητα των πλειστηριασμών που αναρτώνται στην σελίδα έχει επισπεύδουσες τις τράπεζες για ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, φανερώνοντας τις διαθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για φουλ επιθετική στάση κυρίως απέναντι στους μη συνεργάσιμους οφειλέτες.

Διαδικασίες-εξπρές

Παράλληλα, σύμφωνε με την “Δημοκρατία”, καθιερώνονται διαδικασίες-εξπρές για νέους πλειστηριασμούς, καθώς θα πρέπει να δρομολογούνται εντός 15 ημερών από την κατάσχεση του ακινήτου. Τη στιγμή, λοιπόν, που πολίτες και κινήματα συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη έξω από διάφορα ειρηνοδικεία ανά τη χώρα, δίνοντας μάχη για την αποτροπή της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας υπερχρεωμένων δανειοληπτών, κυβέρνηση και τράπεζες τους παρακάμπτουν με… ηλεκτρονικό τρόπο.

Μέσα από το νέο σύστημα θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων σε έναν πλειστηριασμό να προχωράει στη διαδικασία χωρίς καν να απαιτείται η φυσική παρουσία του. Ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά με το πάτημα ενός κουμπιού, αφού όλες οι αιτήσεις, προσφορές, εγγυητικές επιστολές κ.λπ. θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο και η σχετική διαδικασία πλειοδοσίας θα διεξάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία κανενός από τους σχετικούς παράγοντες (επισπεύδοντες, οφειλέτες, πλειοδότες κ.λπ.), με συνέπεια να μπορούν να συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς ενδιαφερόμενοι ακόμα και από το εξωτερικό.
Μάλιστα, θα μπορούν να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και οι πλειστηριασμοί που έχουν αναγγελθεί μέχρι σήμερα και όχι μόνο οι νέοι πλειστηριασμοί που θα αναγγελθούν μετά την ισχύ του νόμου.

Τι είπαν οι συμβολαιογράφοι

Τέλος έθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι συμβολαιογράφοι στην αποχή τους από τους πλειστηριασμούς, σε μια στροφή 180 μοιρών που έκαναν από την έως τώρα τακτική τους.
Γνωστοποίησαν ότι από τούδε και στο εξής οι πλειστηριασμοί για κάθε οφειλή και για κάθε ακίνητο θα γίνονται κανονικά. Σημειώνεται ότι οι συμβολαιογράφοι εδώ και καιρό είχαν περιορίσει την αποχή τους για οφειλές έως 300.000 ευρώ σχετικά με την πρώτη κατοικία. Παράλληλα κάλεσαν κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες του

Δείτε ακόμα

Check Also

Ρέντη: Συνελήφθη ο δράστης για τον τραυματισμό του αστυνομικού – Ομολόγησε την πράξη του

Στη σύλληψη του δράστη που ευθύνεται για τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού στα επεισόδια της …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *