Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Στο «τραπέζι» η επανενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων

Στο «τραπέζι» η επανενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων

Σε φάση διευθέτησης φαίνεται ότι μπαίνει το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των εντασσόμενων, οι οποίοι έχασαν τα δικαιώματά τους στους διακανονισμούς, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.

Το θέμα αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών. Μέχρι να διευθετηθεί οριστικά το θέμα, φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρει η ισχύουσα νομοθεσία για την επανένταξη στη ρύθμιση.

  • Για οφειλέτες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ΚΕΑΟ προβλέπεται επανένταξη σε περίπτωση όπου διαπιστώνεται απώλεια ρύθμισης, παρά την αποδεδειγμένη πρόθεση του οφειλέτη για τη διατήρησή της και η οποία οφείλεται σε γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των επιβληθέντων προστίμων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

  • Για οφειλέτες του ΟΑΕΕ προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση αποδεδειγμένης πρόθεσης εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς ή δόσης που προκάλεσαν τη διακοπή και η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος – οφειλέτης.

Το αίτημα επανένταξης θα πρέπει να υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία απώλειας της ρύθμισης και να συνοδεύεται από δικαιολογητικά – παραστατικά που αποδεικνύουν την εμπρόθεσμη ενέργεια καταβολής και την ανάληψη ενδεχομένως, της ευθύνης για την μη πραγματοποίησή της από τρίτους (π.χ. βεβαίωση τράπεζας, αποδεικτικά κατάθεσης κ.τ.λ.).

Για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση που ο φορολογούμενος εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή εξαιτίας ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή.

Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ – Ελεγκτικών Κέντρων – Τελωνείων ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων εξετάζουν τα γεγονότα και ενεργούν ώστε τα εκ παραδρομής μη καταβληθέντα ποσά να καλύπτονται από τον φορολογούμενο, οι δε ρυθμίσεις να μη θεωρούνται απωλεσθείσες.

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *