Αρχική / ---SLIDER / Στουρνάρας: Υφεση 0,3% το 2016, επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2017

Στουρνάρας: Υφεση 0,3% το 2016, επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2017

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Κατά τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στο οποίο συμμετείχε, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β’ εξάμηνο του έτους, (με το 2016 πάντως να κλείνει αρνητικά στο 0,3%) και ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ευχάριστη έκπληξη τα δημοσιονομικά μεγέθη προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το τρέχον έτος στο 0,9% ενώ έκανε λόγο για σημαντική αύξηση εσόδων από έμμεσους φόρους, την οποία απέδωσε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που αποκάλυψαν σημαντική φορολογητέα ύλη. Οπως τόνισε, αν αυξηθεί καθολικά το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας, ενδεχομένως δε θα χρειαστεί να εφαρμοστούν οι νέοι φόροι.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για μείωση κατά 40 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2018 και συμφώνησε με την πρόταση του ΕΒΕΑ για την εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ενώ για τις καταθέσεις, ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, και ότι θα γίνει προσπάθεια να κατευθυνθούν στις τράπεζες σταδιακά 15-20 δισ. ευρώ που παραμένουν στα «στρώματα» όσο προχωρά η άρση των capital controls. Υποστήριξε ακόμη ότι το Brexit θα έχει σχεδόν μηδενική αρνητική επίπτωση στη χώρα μας, καθώς και ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, από την πλευρά του, υποστήριξε πως η ΤτΕ ανταποκρίθηκε με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και συνέπεια στις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε η χώρα και η ελληνική οικονομία στη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Τώρα, όπως είπε, καλείται να συμβάλει στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, στην αναβάθμιση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε κεφάλαια, με ανταγωνιστικό κόστος.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη συγκράτηση της ανεργίας τη διάσωση του χαρτοφυλακίου δανείων περίπου 20 δισ., ευρώ των μικρών επιχειρήσεων οι οποίες παρέχουν το 60% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Ζήτησε λύσεις σε κλαδικό επίπεδο και βελτιώσεις/ προσαρμογές στο νόμο Δένδια και το πτωχευτικό δίκαιο αλλά και κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών για λόγους διασφάλισης δίκαιων όρων ανταγωνισμού.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την ανησυχία του για τον αφελληνισμό των συστημικών τραπεζών τονίζοντας ότι ο κίνδυνος βρίσκεται στη φύση των επενδυτικών σχημάτων που εμπλέκονται, που δεν είναι θεσμικοί επενδυτές, με μακροχρόνιο ορίζοντα και στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά distress funds που εξ ορισμού αποτελούν ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα.

«Σε συνάρτηση με τη διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, είναι εμφανής ο κίνδυνος να περάσει σε αυτού του είδους τα επενδυτικά σχήματα ο έλεγχος ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Δείτε ακόμα

Check Also

Προσοχή! Η νέα ηλεκτρονική απάτη που σκαρφίστηκαν επιτήδειοι!

Οι απατεώνες-χάκερ εισέβαλαν στα στοιχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ιδιοκτήτριας καταστήματος στην Πάτρα, είδαν ότι …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *