Αρχική / ---SLIDER / Τέλος η φυλακή σε ποινή έως 5 έτη- Τι λέει η απόφαση του Αρείου Πάγου

Τέλος η φυλακή σε ποινή έως 5 έτη- Τι λέει η απόφαση του Αρείου Πάγου

Τέλος η φυλακή σε ποινή έως 5 έτη- Τι λέει η απόφαση του Αρείου Πάγου
Με χρήματα θα μπορεί να απαλλάσσεται πλέον όποιος φέρει κατηγορία και του επιβάλλεται ποινή έως 5 έτη, σύμφωνα με απόφαση του  Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αναιρώντας εφετειακή απόφαση, η οποία δεν είχε κάνει δεκτό αίτημα καταδικασθέντα σε πενταετή κάθειρξη με την κατηγορία για φορολογικές παραβάσεις, ο οποίος είχε ζητήσει να μετατραπεί η ποινή του σε χρήματα.

Ειδικότερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαρίσης αποφάσισε την επιβολή ποινής κάθειρξης πέντε ετών στον καταδικασθέντα, με την κατηγορία για αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση, η συνολική αξία των οποίων άγγιξε τα 241.980 ευρώ.

Στη συνέχεια μετά την εφετειακή απόφαση, ο καταδικασθής, εξέφρασε το αίτημα, σύμφωνα με το άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα, και με βάση την τροποποίησή του με τον νόμο 4093/2012, να μετατραπεί η ποινή κάθειρξης των πέντε ετών σε χρηματική. Όμως το αίτημά του δεν έγνε δεκτό και άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Τι προβλέπει το άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα
Η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα, προβλέπει ότι «η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.
Το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αποφάσισε ότι στην διάταξη του Ποινικού Κώδικα «νοείται τόσο η ποινή φυλακίσεως, όσο και η ποινή καθείρξεως». «Η ερμηνευτική εκδοχή αυτή συμπορεύεται με το γράμμα του νόμου, όπου προκρίνεται η διατύπωση «περιοριστική της ελευθερίας ποινή», και όχι ο όρος «φυλάκιση», αλλά και με τον σκοπό του νόμου, ο οποίος συνίσταται στην αποσυμφόρηση των φυλακών με πνεύμα σύγχρονης σωφρονιστικής αντίληψης».

Τι προβλέπουν παρόμοιοι νόμοι
Σύμφωνα, μάλιστα, και με τους νόμους 3727/2008, 3772/2009 και 3811/2009, προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής για περιορισμένο χρονικό διάστημα και ποινής καθείρξεως πέντε ετών, συμπεριλαμβάνοντάς τη στη φραστική διατύπωση «στερητική της ελευθερίας ποινή» και αναφέροντας ρητά τον όρο «πενταετής κάθειρξη».

Τι άλλο αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου
Η απόφαση του Αρείου Πάγου ορίζει, ακόμα, ότι «ως βαρύνον κριτήριο για τη μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική ποινή δεν τάσσεται ο κακουργηματικός ή πλημμεληματικός χαρακτήρας της πράξης, αλλά η φύση και η χρονική διάρκεια της στερητικής της ελευθερίας ποινής, η οποία και σε κακουργήματα, όταν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις ή άλλοι γενικοί λόγοι μείωσης της ποινής, έχει ως ελάχιστα όρια, φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή ενός έτους».
Με βάση αυτές τις διατάξεις, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι «υπόκειται σε μετατροπή και η ποινή καθείρξεως πέντε ετών, καθώς και η συνολική ποινή καθείρξεως, όταν η ποινή βάση αυτής είναι ποινή καθείρξεως πέντε ετών».

Δείτε ακόμα

Check Also

Αλλαγή ώρας: Οι δείκτες των ρολογιών πήγαν μια ώρα μπροστά

Άλλαξε η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής και οι δείκτες των ρολογιών γύρισαν μια ώρα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *