Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Τι κρύβεται πίσω από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τι κρύβεται πίσω από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Νύχτα στην κυριολεξία πάει να περάσει το Υπουργείο Υγείας το νομοσχέδιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Για ένα ζήτημα που έχει καθοριστική σημασία για τη δημόσια υγεία, το Υπουργείο Υγείας, χωρίς να ερευνήσει, χωρίς να ανοίξει διάλογο με την επιστημονική κοινότητα, χωρίς να διαβουλευτεί με τις ελληνικές επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αποφάσισε να βάλει ταφόπλακα σε ένα προϊόν σύμφωνα με πολλούς ειδικούς μειώνει τη βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα στη δημόσια υγεία.

Το Νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στην Βουλή έρχεται για να διαμορφώσει το πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, απαγορεύοντας κάθε μορφής ενημέρωση για το άτμισμα όπως και το άτμισμα στους δημόσιους χώρους.

Τρεις μόνο μέρες διαβούλευσης έδωσε το Υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο. Τρεις μέρες διαβούλευσης ενώ η ελληνική πολιτεία γνωρίζει από το 2014 για την Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες στην ΕΕ όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία, που επιτρέπουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους δημόσιους χώρους, κάποιες μορφές διαφήμισης και σε κάθε περίπτωση προέβησαν σε εξαντλητικό δημόσιο διάλογο για το θέμα, στην Ελλάδα το Υπουργείο Υγείας θεσπίζει απαγορεύσεις που μόνο την υγεία των καπνιστών δεν ωφελούν.

Είναι βέβαιο, ότι τα αναχώματα στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα χαροποιήσουν ιδιαίτερα πολυεθνικά συμφέροντα που απειλούνται από την ραγδαία ανάπτυξη του προϊόντος.

Δείτε ακόμα

Check Also

Έφυγε από την ζωή ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών και την είδηση επιβεβαίωσε, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *