Αρχική / ---SLIDER / Την Πέμπτη η απόφαση για το εάν η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τζαμί

Την Πέμπτη η απόφαση για το εάν η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τζαμί

-Ανάλογα αιτήματα της τουρκικής ΜΚΟ έχουν απορριφθεί ήδη από τις αρχές της γείτονος (2004, 2005)
-Πρόκειται για προσφυγή της Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015
-Υποστηρίζουν πως η άρνηση του αιτήματος παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία
-Η απόφαση θα κρίνει εάν η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο ή τζαμί«Πυρετός» για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, για το εάν θα ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από προσφυγή της τουρκικής Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015. Η επίμαχη απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η εν λόγω ένωση είχε προσφύγει στην πρωθυπουργία το 2004, για το ίδιο θέμα, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση. Μάλιστα, το 2005 προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας που απέρριψε το αίτημα της Ένωσης ενώ ακολούθησε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 2015 όπου αναφέρεται ότι η άρνηση του αιτήματος παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.Το ενδιαφέρον των τουρκικών μέσων ενημέρωσης περιστρέφεται γύρω από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που καλείται να αποφασίσει για το εάν ο ναός της Αγίας Σοφίας θα μετατραπεί σε τζαμί.
Επί της ουσίας η ΜΚΟ ζητά την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτηρίζει ως μουσείο την Αγία Σοφία. Αυτό το θέμα αναμένεται να κλείσει οριστικά την ερχόμενη Πέμπτη για το εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο ή ως τέμενος.

Δείτε ακόμα

Check Also

Δεν είναι δυνατόν! 12χρονος στην Ροδόπη βίασε 6χρονο!

Την ανατριχιαστική καταγγελία έκαναν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης οι γονείς ενός 6χρονου αγοριού στην Κομοτηνή! …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *