Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Τουρκία: Συζητήθηκε επιβολή capital controls για να σταματήσει η βουτιά της λίρας

Τουρκία: Συζητήθηκε επιβολή capital controls για να σταματήσει η βουτιά της λίρας

Οι αναδυόμενες αγορές σε όλο τον κόσμο πλήττονται, καθώς αναμένεται αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που αισθάνονται περισσότερο το πλήγμα. Το νόμισμά της βυθίζεται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ευνοεί τη δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας από τη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλό επίπεδο και η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων θεωρείται πλέον πολύ πιθανή την επόμενη εβδομάδα.

Αντιδρώντας στη συνεχή κατρακύλα της λίρας, ο Ερντογάν απευθύνθηκε στον πατριωτισμό των Τούρκων, καλώντας τους να μετατρέψουν στο τουρκικό νόμισμα τις καταθέσεις σε δολάρια που έχουν στις τράπεζες. Ο Ερντογάν ζήτησε από τους πολίτες να σπάσουν την «τυραννία του δολαρίου» και να νικήσουν το «οικονομικό σαμποτάζ» που κάνουν εχθροί της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι συζητήθηκε και η επιβολή capital controls – αλλά το ενδεχόμενο αυτό έχει απορριφθεί έως τώρα – ως μέσου για την ανάσχεση της υποτίμησης της λίρας, η οποία έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας της μετά την εκλογή του Τραμπ.

«Όσο οι πολίτες μας δεν εγκαταλείπουν τη λίρα, θα είμαστε εντάξει», δήλωσε αξιωματούχος, αναφερόμενος στην ελπίδα ότι οι Τούρκοι θα ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του Ερντογάν, μετατρέποντας σε λίρες μέρος των 140 δις. δολαρίων που έχουν σε καταθέσεις σε ξένο νόμισμα.

Η βασική ανησυχία για την τουρκική οικονομία, ωστόσο, είναι ότι οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν δάνεια, ύψους σχεδόν 210 δις. δολαρίων σε ξένο νόμισμα, τα οποία θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εξυπηρετήσουν, ιδιαίτερα αν η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχωρήσει κάτω από τις 3,70 λίρες ανά δολάριο. Χθες, υποχώρησε στις 3,59 λίρες, αλλά στη συνέχεια ενισχύθηκε στα 3,50 δολάρια.

Δείτε ακόμα

Check Also

Η αστυνομική μας ταυτότητα, για όλες τις χρήσεις, στο κινητό μας

Όπως τόνισε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *