Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Τράπεζες: Oι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων

Τράπεζες: Oι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων

Τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπέβαλαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ δεσμεύονται έως το τέλος του 2019 να μειώσουν κατά 35%-40% τα NPEs και κατά 40%-45% τα NPLs.

Οι στόχοι είναι ποσοτικοποιήμενοι ανά κατηγορία δανείων και αναμένεται τις επόμενες ημέρες η έγκρισή τους από το Ταμείο σε συνεργασία με τον SSM και την ΤτΕ ΕΛΛ -1,51%. Αμέσως μετά, στις 30 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών προκειμένου να εγκρίνουν τους στόχους και να ανοίξει η διαδικασία τόσο για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, όσο και την πώληση πακέτων από το χαρτοφυλάκιο της καταναλωτικής πίστης.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι τόσο το ύψος των στόχων όσο και τα χρονοδιαγράμματα για τη μείωση και αντιμετώπιση των επισφαλειών είναι «ιδιαίτερα αυστηρά και σφιχτά. Πρόκειται για μία ουσιαστική πρόκληση για το σύνολο του κλάδου, για ένα τιτάνιο έργο. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα σβήσουμε από τον επενδυτικό χάρτη».

Ήδη, τα μηνύματα από τις επαφές με τους ξένους επενδυτές δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς τόσο στις κατά μόνας συναντήσεις όσο και στα ανοικτά roadshows, οι ξένοι fund managers αντιμετώπισαν με κούραση και απαξία τις ελληνικές τράπεζες. «Μας αντιμετωπίζουν ήδη ως bad banks εξαιτίας του τεράστιου όγκου των κόκκινων δανείων», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή που συμμετείχε στις παρουσιάσεις.

3-4 «καυτά» τρίμηνα

Ιδιαίτερα κρίσιμα για την επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος της μείωσης των κόκκινων δανείων θεωρεί υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας τα επόμενα 3-4 τρίμηνα, αρχής γενομένης από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και έως το καλοκαίρι του 2017. «Πρέπει να κινηθούμε δυναμικά και σε όποιο κομμάτι του δανειακού χαρτοφυλακίου κριθεί απαραίτητο επιθετικά», τονίζει και προσθέτει: «Τα δείγματα γραφής οφείλουμε να είναι απτά, αλλιώς θα μας αφήσουν στην τύχη μας».

Στη μάχη για τη μείωση των NPLs οι τράπεζες, πέραν των ρυθμίσεων, αναμένεται να ρίξουν και ισχυρά, με έντονα απειλητικό χαρακτήρα, όπλα όπως οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις εγγυήσεων και η ανάληψη του ελέγχου των επιχειρήσεων, όταν ο επιχειρηματίας/ιδιοκτήτης /μέτοχος δεν θα συνεργάζεται.

Ανησυχία

Κι ενώ το «κλείδωμα» των στόχων βρίσκεται στην τελική ευθεία, τα μηνύματα από τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για τις αποπληρωμές του Σεπτεμβρίου (σ.σ. κυρίως για δάνεια που έχουν ρυθμισθεί) δεν είναι ιδιαίτερα καλά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειολήπτες στο retail δείχνουν να ζορίζονται και παρατηρούνται καθυστερήσεις. Τραπεζικές πηγές σχολιάζουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, κυρίως την περίοδο της κρίσης, έχει αποδείξει ότι δεν είναι θετικό καθώς οι υποχρεώσεις των δανειοληπτών είναι φουσκωμένες τόσο στα φορολογικά και τα ασφαλιστικά όσο και στα έξοδα διαβίωσης. Φέτος, έρχονται να προστεθούν νέα λουκέτα και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Δείτε ακόμα

Check Also

Power Pass: Διευκρινίσεις για τον σωστό υπολογισμό της επιδότησης και για τις αιτήσεις των φοιτητών

Διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι έχει γίνει σωστός υπολογισμός στην αναδρομική …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *