Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Τσίπρας στο νέο υπουργικό συμβούλιο: Σκληρή δουλειά και φιλοδοξία της κυβέρνησης να βγάλει την χώρα από την κρίση

Τσίπρας στο νέο υπουργικό συμβούλιο: Σκληρή δουλειά και φιλοδοξία της κυβέρνησης να βγάλει την χώρα από την κρίση

«Τομή μέσα στη συνέχεια» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του, νέα και παλαιά, είπε για τους τελευταίους ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν». Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι για μένα μια τομή μέσα στη συνέχεια. Και αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα  ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει».

Σε ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Με το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, με το πρόγραμμα Υγείας, με την προστασία της πρώτης κατιοκίας, με τη βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων», ανέφερε.

«Το ασφαλιστικό σώθηκε, ωστόσο η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους παραμένει δύσκολη. Αποφύγαμε όμως τα χειρότερα. Αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠαΣοΚ. Έγινε πλήρης εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. Με δυο λόγια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να ελαχιστοποιήσουμε τις πληγές. Τώρα όμως έχει έρθει ο καιρός να γυρίσουμε σελίδα. Από την προσπάθεια να περισσώσουμε ότι μπορούμε περνάμε σε μια νέα περίοδο όπου θα δημιουργήσουμε τις βάσεις για ανάπτυξη».

«Το ασφαλιστικό θα πρέπει να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμοιβόμενη εργασία. Έτσι θα έχουμε δίκαιη ανάπτυξη… Έχουμε θετικές ενδείξεις για την οικονομία. Περάσαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θετικές ειδήσεις έχουμε και στα δημοσιονομικά. Πιάσαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους στόχους. Βελτιώθηκε η λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών. Η ανεργία παρόλο που είναι απαράδεκτα υψηλή, αποκλιμακώνεται σταθερά. Τη μειώσαμε κατά 4 μονάδες. Όμως η μάχη είναι μπροστά. Ο μεγάλος στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας στη χώρα. Να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και να τη φτάσουμε στο 10%».

«Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε όμως αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές. Πρώτα από όλα να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος την 2η αξιολόγηση. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις. Και αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους τονισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του».

«Βλέπουμε σήμερα την ηγεσία της ΝΔ να επιμένει στην ίδια πολιτική γραμμή ταυτιζόμενη με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. Τα Υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού, επισήμανε ο Πρωθυπουργός».

«Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν είναι συνώνυμο της απαξίωσης της εργασίας. Μόνο η αύξηση του μισθού είναι βάση της ανάπτυξης. Αυτό το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης θα το επωμιστεί μια νέα αλλά εξαιρετική συνάδελφος που θα έχει τη στήριξή μας για να πετύχει. Από την επιτυχία αυτή θα κριθεί και η επιτυχία της κυβέρνησής μας», είπε ο Α. Τσίπρας για τη νέα υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Η διαπραγμάτευση θα κλείσει στην ώρα της ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ανοίξει η συζήτηση για μέτρα απομείωσης του χρέους. Είναι ένας ρεαλιστικός και δίκαιος στόχος… Δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειονότητα της Δύσης το αναγνωρίζει» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Και σε αυτό συμβάλει και η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας. Για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. θα είναι ιστορικό γεγονός το να αποτελεί η Ελλάδα έναν από τους τελευταίους σταθμούς του Ομπάμα πριν την λήξη της 8ετούς θητείας του. Η Ελλάδα μετατρέπεται από μαύρο πρόβατο που κανείς δεν ήθελε να επισκεφτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Με τη μάχη που δώσαμε για το προσφυγικό, με τη μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Μέσα σε ένα χρόνο επισκέφθηκαν την Ελλάδα ο πρόεδρος Πούτιν, ο πρόεδρος Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι ηγέτες των 6 χωρών της ΕΕ, ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Βαρολομαίο και τώρα ο πρόεδρος Ομπάμα» σημείωσε.

«Κλείνουμε έγκαιρα και χωρίς εκπτώσεις τη δεύτερη αξιολόγηση, ξεκινά στο Eurogroup η συζήτηση για τα μέτρα της απμείωσης του χρέους, εντός του α’ τριμήνου του 2017 εντάσσονται τα ελληνικα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης και ανοίγει ο δρόμος να αποκτήσουμε ξανά πρόσβαση στις διεθνέις αγορές. Έτσι αποκτούμε διάδρομο 10ετίας και επανακτούμε την εμπιστοσύνη».

«Ανοίγει επιτέλους μια χαραμάδα ρεαλιστικής ελπίδας για τη χώρα. Τρομοκρατεί όμως και τους αντιπάλους. Την ηγεσία της ΝΔ και τα συμφέροντα του παλιού πολιτικού συστήματος. Που προτιμά τη χώρα να σέρνεται μήπως επιστρέψει. Προτιμούν η χώρα να σέρνεται γιατί ξέρουν ότι με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης κλείνει οριστικά το σενάριο της Αριστερής παρένθεσης. Μην ξεχνάτε: η κυβέρνηση αυτή δε θα γίνει αρεστή. Δε θα θεωρηθεί ποτέ μια θεμιτή εναλλακτική. Ο λόγος είναι απλός. Γιατί αυτή η κυβέρνησης δεν είναι και δε θα γίνει ποτέ κομμάτι του χρεωκοπημένου συστήματος. Ο πόλεμος που δεχτήκαμε και θα συνεχίσει, θα είναι ανελέητος. Το παλιό σύστημα δε θα αποδεχτεί απλά την ήττα».

«Η μάχη για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, άλλωστε. το αποδεικνύει αυτό. Ήταν ένα ακόμη επεισόδιο αυτού του πολέμου. Δε θα υποχωρήσουμε. Δώσαμε μια έντονη μάχη. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν εχει ακομη εκδοθεί. Θα γίνει σεβαστή αλλά ο νόμος συνεχίζει να ισχύει, εκτός από το σημείο για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Πολλά από τα α΄ρθρα του νόμου τα ψήφισαν το ΠαΣοΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων. Η πρόταση για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων ήταν μια ανάγκη. Δεν υπήρχε ΕΣΡ γιατί η ΝΔ παραβιάζοντας το Σύνταγμα υπονόμευσε από την πρώτη στιγμή τη σύσταση του ΕΣΡ. Επιδιώξαμε συναίνεση. Ελπίζω ότι κανείς δε θα ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρξει κάποιο τίμημα για τις άδειες. Εμείς αποδείξαμε ότι και διαγωνισμός μπορεί να γίνει και λεφτά μπορούν να εισπραχθούν. Χαιρετίζω το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη ΔτΠ μια πλειοψηφία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ΝΔ δεν έχει πια καμιά δικαιολογία να συνεχίζει να αρνείται τη νομιμότητα. Οφείλει να έρθει με καλή πίστη και να συνδράμει. Η συνεχόμενη άρνησή της θα είναι όχι μόνο πρόκληση αλλά και θεσμική εκτροπή. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συναίνεση. Κανείς δε θα συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας δημοσίων συχνοτήτων. Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεσώς δεν είναι επιλογή».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως χάρη στα αυξημένα έσοδα, οι προσλήψεις στην υγεία και στους παιδικούς σταθμούς που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση πως θα καλυφθούν από τα έσοδα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα τηρηθούν, παρόλο που η απόφαση του ΣτΕ αναγκάζει την κυβέρνηση να επιστρέψει τα έσοδα από τον διαγωνισμό.

«Για πρώτη φορά ένας υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης των παραπόνων και των προβλημάτων των πολιτών. Αυτό όμως δεν είναι δουλειά ενός υπουργού. Αυτή η ομάδα πρέπει να έχει διασύνδεση με όλα τα υπουργεία. Πρέπει τα υπουργεία σας να ανοίξουν στα αιτήματα των πολιτών. Πρέπει να έχετε επαφή με τον πολίτη γιατί μου έγιναν παράπονα πως υπήρξαν υπουργεία με τις πόρτες κλειστές. Αυτό είναι αδιανότητο».

Δηλώσεις υπουργών εισερχομένων στη Βουλή

«Συμφωνώ με τον Αρχιεπίσκοπο. Δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις, συνεχίζουμε με τα συμφωνηθέντα» τόνισε ο νέος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλουπροσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο. Αναφερόμενος στη φράση που είπε χθες για την εκκλησία, το «μακριά κι αγαπημένοι» σημείωσε ότι αυτό ισχύει για όλες τις οικογένειες.

Προσερχόμενη στη Βουλή η Θεανώ Φωτίου διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια πως ο ανασχηματισμός έβγαλε μια εκλογική κυβέρνηση.

«Συνεχίζουμε τη δουλειά» είπε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, συμπληρώνοντας πως δεν υπήρχαν δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση.

«Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα δώσει νέα ώθηση στη κυβερνητικό έργο» είπε από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη. «Από το καινύριο μου πόστο θα εργαστώ για ένα κράτος παραγωγικό» δήλωσε η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στα μέσα ενημέρωσης, ο Νίκος Παππάς δήλωσε αισιόδοξος.

«Χθες έγινε η ορκωμοσία της κυβέρνησης και περιμένουμε τους δανειστές για τις διαπραγματεύσεις. Η στρατηγική για τα εργασιακά είναι συγκεκριμένη. Οτιδήποτε συζητήσουμε τώρα δε μπορεί να γίνει στο πόδι», τόνισε προσερχόμενη η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ναυτοσύνης, γιατί η θάλασσα δεν είναι μόνο η σχέση με τη σπουδαία γεωστρατηγική θέση της χώρας, αλλά και ένα μέσο για να προάγουμε τον ελληνικό πολιτισμό» τόνισε
προσερχόμενος ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Κουμουτσάκος: Πρώτο υπουργικό συμβούλιο της τελευταίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Με μια ανάρτηση στο διαδίκτυο σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου μετα τον ανασχηματισμό.

«Πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της τελευταίας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Κουμουτσάκος.

Την Δευτέρα οι τελετές παράδοσης-παραλαβής

Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα υπουργεία.

Δείτε ακόμα

Check Also

«Μέρισμα» 900 ευρώ για 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά τα Χριστούγεννα

Το ποσό των 900 ευρώ θα καταβληθεί ως μέρισμα σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *