Αρχική / ---SLIDER / Τσίπρας: Βέβαιος ότι θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – Μήνυμα στον Σόιμπλε να μη βάζει εμπόδια

Τσίπρας: Βέβαιος ότι θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – Μήνυμα στον Σόιμπλε να μη βάζει εμπόδια

Την πεποίθησή του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Ηράκλειο, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και δικαιούται να έχει συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ, καλώντας τους να συνεννοηθούν και να μη ζητούν πράγματα που ξέρουν ότι δεν γίνονται. Είμαστε κοντά στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς και στην ανάπτυξη της οικονομίας, συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι βέβαιο ότι το 2016 θα κλείσει με θετικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, είπε, η σταθερότητα είναι το κοινό συμφέρον όλων των δυνάμεων στην Ευρώπη και αυτός είναι ένας κόμη λόγος που πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Για’ αυτό, πρόσθεσε, «ας μην αναζωπυρώνουν κάποιοι με τεχνητό τρόπο την ελληνική κρίση», μία σαφής βολή στην πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που ζήτησε το πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Έχω κατανόηση, είπε ο κ. Τσίπρας, για τις πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε μίας σειρά χωρών της Ευρώπης, αλλά δεν είναι δυνατόν η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός να υπαγορεύουν την πολιτική που πρέπει να ακολουθεί η Ελλάδα, κάνοντας σαφή υπαινιγμό ότι η σκληρή στάση του Βερολίνου υπαγορεύεται και από την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Από την άλλη πλευρά, είπε, η Ευρώπη δεν είναι μόνο η άνοδος της ακροδεξιάς, αλλά και οι δυνάμεις που στηρίζουν ανοικτά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, κάνοντας ειδική αναφορά στις χώρες του Νότου που μετείχαν στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου της Αθήνας. Η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, είπε, δυναμώνει, καθώς η Ευρώπη δεν είναι η μονολιθική δύναμη που ήταν το 2015.

Δείτε ακόμα

Check Also

Η νέα λίστα που ισχύει από σήμερα για το «καλάθι του νοικοκυριού» ανά σούπερ μάρκετ

Νέες λίστες ανακοίνωσαν τα σούπερ μάρκετ σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης όσον αφορά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *