Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Τζακ Λιού: Μόνη λύση η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Τζακ Λιού: Μόνη λύση η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

«Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωσή του», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την Ελλάδα.

«Εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Αμερικανός υπουργός, «έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης».

Ο αμερικανός υπουργός συνέχισε: «Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. Ηταν σημαντικό ότι στην τελευταια συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλαδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Οσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος».

Ο κ. Λιου τόνισε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Ετσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι».

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών κατέληξε σημειώνοντας: «Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό. Και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο».

Η τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού έρχεται τη στιγμή που το Eurogroup έχει ουσιαστικά «παγώσει» τις συζητήσεις για το χρέος μέχρι το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης, το 2018 και μία μέρα πριν από την έναρξη της συνόδου ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας όπου το ελληνικό χρέος αναμένεται να τεθεί σε μια σειρά συναντήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τους ευρωπαίους εταίρους να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας ο κ. Λιού αναμένεται να συναντήσει και τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δείτε ακόμα

Check Also

Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου – Δείτε ποιους αφορά

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προβλέπει τη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *