Αρχική / ---SLIDER / Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδας, επιδείνωση στην Ευρωζώνη

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδας, επιδείνωση στην Ευρωζώνη

Βελτίωση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας , καταγράφηκε τον Αύγουστο όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment indicator, ESI) αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες από 90,9 τον Ιούλιο και 89,7 τον Ιούνιο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του τελευταίου 12μήνου.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στις -70,1 μονάδες από -69,2 μονάδες τον περασμένο μήνα,στη βιομηχανία, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -5,1 μονάδες από -7,3 τον Ιούλιο, στις υπηρεσίες στο -4,0 από -8,3 και στις κατασκευές στο -52,5 από -55,6. Στο λιανικό εμπόριο, σημειώθηκε αύξηση του δείκτη στις 9,3 από 8,2 μονάδες τον Ιούλιο.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη σημειώθηκε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με τον ESI να μειώνεται στις 103,5 μονάδες από 104,5 τον Ιούλιο. Αντίστοιχη μείωση σημειώθηκε και στην ΕΕ, όπου ο ESI υποχώρησε στις 103,8 μονάδες από 104,7 τον περασμένο μήνα.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ήρθε ως αποτέλεσμα της εξασθένησης της εμπιστοσύνης των επιχειρηματικών κλάδων, με εξαίρεση του κατασκευαστικού, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο ESI υποχώρησε στις τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – στην Ολλανδία (-3,6), στην Ιταλία (-2,1), στην Ισπανία (-1,5) και τη Γερμανία (-1,1), ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία (+0,8).

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *