Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Ανοιχτός στη λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ο Μάριο Ντράγκι

Ανοιχτός στη λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ο Μάριο Ντράγκι

«Παράθυρο» λήψης νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, άνοιξε το μεσημέρι της Πέμπτης ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και για την πορεία του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί. Για αυτό κρίνεται αναγκαία η επαναξιολόγηση και ο επανακαθορισμός της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, τον Μάρτιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας.

«Ενδεχομένως πρέπει να επανεξετάσουμε την νομισματική μας πολιτική στην επόμενη συνάντηση μας τον Μάρτιο όταν θα είναι διαθέσιμες και οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Ντράγκι. Περιγράφοντας την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας παραδέχθηκε πως η δυναμική του πληθωρισμού αποδεικνύεται πιο αδύναμη από ότι αρχικά αναμενόταν.

«Με την έλευση το 2016, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί για την Ευρωζώνη, στη σκιά της αβεβαιότητας που γεννούν οι προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, η έντονη μεταβλητότητα των αγορών, οι διαρκείς πιέσεις στην αγορά εμπορευμάτων και ο γεωπολιτικός κίνδυνος», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ.

Όπως εξήγησε, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά – ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα – τους επόμενους μήνες και να ανακάμψουν αργότερα το 2016, σημείωσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Ντράγκι αναγνώρισε τις αντοχές της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στις διευρυμένες συνθήκες αναταραχής που έχουν ξεσπάσει διεθνώς. «Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν», τόνισε, για να επισημάνει πως παρά την όξυνση των προκλήσεων, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι θωρακισμένη.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τη βούληση της ΕΚΤ να αναλάβει πρόσθετη δράση» διεμήνυσε ο Ντράγκι, χωρίς ωστόσο να «ανοίξει τα χαρτιά» του για τη φύση και το μέγεθος των υπό εξέταση μέτρων.

Ερωτηθείς για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, εξήγησε ότι αυτή θα πληγεί μόνο εφόσον αποδειχθεί ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε και να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας», ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχουν όρια στη δράση μας».

Αναφερόμενος στο έτερο μείζον ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, ο κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την ανάγκη «το προσφυγικό πρόβλημα να μετουσιωθεί σε ευκαιρία ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας». Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα φαινόμενο σε διαρκή εξέλιξη, το οποίο αλλάζει την εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Άπτεται σε εμάς να μετουσιώσουμε αυτή την εξέλιξη σε ευκαιρία ανάπτυξης για την Ευρωζώνη» υποστήριξε.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Ειδικότερα, διατήρησε στο 0,05% το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης και στο -0,30% το επιτόκιο καταθέσεων.

Δείτε ακόμα

Check Also

Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Ξεκινά, στις 25 Απριλίου, το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, ενώ τα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *