Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / «Βόμβα» Λαγκάρντ: Ζητά να αυξηθούν (κι άλλο) τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

«Βόμβα» Λαγκάρντ: Ζητά να αυξηθούν (κι άλλο) τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Σταθερή στις εξοντωτικές απαιτήσεις στο ασφαλιστικό εμφανίστηκε και πάλι η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, προκειμένου να είναι δυνατή η κάλυψη των ταχέως αυξανόμενων συνταξιοδοτικών δαπανών.
Μιλώντας στο ΜΙΤ, η γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν και τους φόρους κατανάλωσης. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της γήρανσης των πληθυσμών, τονίζοντας ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα έχει δραματικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς τους τις επόμενες δεκαετίες.

Οπως ανέφερε, ο παγκόσμιος πληθυσμός των 7,5 δισ. θα αυξηθεί σε 10 δισ. τα επόμενα 40 χρόνια, παρόλα αυτά όμως οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες θα βιώσουν μία «βαρυσήμαντη μετάβαση» προς τη γήρανση και τη συρρίκνωση του πληθυσμού, με συνέπεια την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτό, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, θα μειώσει την πιθανή ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών κατά περίπου 0,2% μέσο όρο, ενώ το ποσοστό θα είναι διπλάσιο για τις αναδυόμενες οικονομίες. Χωρίς πολιτική δράση, τα συστήματα σύνταξης και υγείας θα καταστούν μη βιώσιμα, γιατί θα υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι για να τα υποστηρίζουν και περισσότεροι συνταξιούχοι οι οποίοι θα βασίζονται σε αυτά, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Οι κυβερνήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία υποτιμούν σοβαρά την προοπτική να ζουν οι άνθρωποι περισσότερο από ότι αναμενόταν», τόνισε η Λαγκάρντ. «Αναλύσεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι αν κάποιος ζει τρία χρόνια παραπάνω από το αναμενόμενο, τα σχετικά συνταξιοδοτικά κόστη αυξάνονται κατά 50% στις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τους ισολογισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να υπονομεύσει την οικονομική σταθερότητα», προειδοποίησε.

Για αυτό κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιδιώξουν πολιτικές που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων. «Η πρώτη αλλαγή είναι η μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων. Ξεκινήστε με την υγειονομική περίθαλψη, που είναι η μερίδα του λέοντος στις αυξήσεις των δαπανών που σχετίζονται με την ηλικία», πρότεινε.

«Μία άλλη προοπτική είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα και να επεκτείνει την παραγωγική ζωή των ατόμων», πρόσθεσε.

Ακόμη, η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μεταρρυθμίσουν τα φορολογικά τους συστήματα για να διατηρήσουν βιώσιμο το συνταξιοδοτικό. «Αυτό σημαίνει διεύρυνση του φόρου προστιθέμενης αξίας, βελτίωση της φορολογίας των πολυεθνικών, ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να βεβαιώσετε ότι όλοι πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ενθαρρύνουν μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, σε μία προσπάθεια ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. «Ερευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι αυξάνοντας τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας μπορεί να ανεβάσει το ΑΕΠ κατά 5% στις ΗΠΑ. Και αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι σε άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *