Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Γερμανία: Δεν προγραμματίζουμε να δεχτούμε πρόσφυγες -Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μεριμνήσει γι’αυτούς

Γερμανία: Δεν προγραμματίζουμε να δεχτούμε πρόσφυγες -Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μεριμνήσει γι’αυτούς

Την ανησυχία του Βερολίνου για όσα συνέβησαν χθες στην Ειδομένη εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν προγραμματίζει να δεχτεί πρόσφυγες από την Ειδομένη ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλωστε τέτοιο ελληνικό αίτημα και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να μεριμνήσει για αυτούς τους ανθρώπους-και για το λόγο αυτό λαμβάνει-όπως είπε- σημαντική βοήθεια, σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Για τη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας των σκοπιανών χθες με τις πλαστικές σφαίρες και τα χημικά εναντίον προσφύγων ο κ. Ζάιμπερτ είπε απλώς ότι η προστασία των συνόρων θα πρέπει «να συνάδει με τα διεθνή δεδομένα».

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας σημείωσε επίσης, ότι αυτό που θέλει η Γερμανία είναι να επιστρέψει η Ε.Ε. στις «κανονικές διαδικασίες» και αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να αιτούνται άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής και επίσης ότι δεν μπορούν εκείνοι να επιλέγουν το πού θα ζητήσουν άσυλο.

Θετική η πρώτη αξιολόγηση του Βερολίνου από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η γερμανική κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ενώ επισημαίνει ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά.

«Ως ενδιάμεση αξιολόγηση, θα λέγαμε ότι οι πρώτες μέρες εφαρμογής δείχνουν ότι οι εξελίξεις πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα με τη βοήθεια διακινητών και με κίνδυνο της ζωής τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πριν από 4 ή 8 εβδομάδες», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στους πρόσφυγες που πνίγηκαν πρόσφατα στο Αιγαίο, επισήμανε ότι το γεγονός «υπενθυμίζει την ουσία της συμφωνίας και τον κεντρικό στόχο, να σταματήσουμε αυτή την παράνομη δράση των διακινητών». Είμαστε, προσέθεσε, σε ό,τι αφορά αυτό, σε καλό δρόμο.

«Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ξεκινήσει. Υπήρξαν οι πρώτες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία. Υπάρχουν οι πρώτες μετακινήσεις από την Τουρκία προς την Ευρώπη και υπάρχει ένα φαινόμενο που ήταν αναμενόμενο, ότι διαφορετικά από ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, πολλοί μετανάστες υποβάλλουν αίτηση στα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι φέρνει ήδη αποτελέσματα ο ατομικός έλεγχος αυτών των αιτήσεων, με σεβασμό στα ανθρώπινα και προσφυγικά δικαιώματα. «Αυτό διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν ήταν κάτι που δεν είχαμε προβλέψει (…) Για μας ήταν πάντα σημαντικό να μπορούν να γίνουν οι ατομικοί έλεγχοι.

Έτσι βεβαίως μπορεί να υπάρξουν μέρες χωρίς επαναπροωθήσεις -αυτό από κάποιους ερμηνεύεται ως στασιμότητα στην διαδικασίας, αλλά είναι μέρος της διαδικασίας», εξήγησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που ασκείται για καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια οργανώνεται και συντονίζεται από την Επιτροπή και επανέλαβε ότι «από την γερμανική πλευρά υπάρχει κάθε καλή θέληση να στηρίξουμε έμπρακτα τους Έλληνες, με βάση αυτά που ζητούνται συντονισμένα από την Επιτροπή».

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *