Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Κοινό αγωγό συζητούν Τσίπρας- Νετανιάχου- Αναστασιάδης

Κοινό αγωγό συζητούν Τσίπρας- Νετανιάχου- Αναστασιάδης

Ιστορική χαρακτήρισαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. «Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών προκειμένου να προωθήσουμε μια τριμερή σύμπραξη σε διαφορετικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος και δουλέψουμε μαζί προς την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται στο κοινή διακήρυξη των τριών χωρών.

Στο επίκεντρο της ατζέντας της συνάντησης βρέθηκε όπως ήταν επόμενο ο τομέας της ενέργειας και το ζήτημα του φυσικού αερίου. Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έγινε συζήτηση για τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών έργων όπως η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου – Ισραήλ και τα οποία δια μέσου της Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τη δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών.

Oι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ακόμη στη δημιουργία τριμερούς επιτροπής για προώθηση των κοινών θεμάτων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, ενώ υπέγραψαν συμφωνία για διαχείριση των υδάτινων πόρων.

η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου – Ισραήλ και τα οποία δια μέσου της Ελλάδας

 

«Η Σύνοδος των τριών χωρών μας είναιιστορική. Στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης. Η τριμερής αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων των χωρών μας προς όφελος της περιοχής. Η ενέργεια, οι μεταφορές και η καινοτομία είναι τομείς συνεργασίας που προάγουν τη σταθερότητα και θα αναδείξουν τα οφέλη της. Ελπίζουμε η συνεργασία μας να αποτελέσει παράδειγμα για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής προς όφελος των λαών της», σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας συνάντησης. .«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να προάγουμε την ευημερία, τη σταθερότητα της περιοχής, μέσα από την ανάπτυξη των κοινών στόχων και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της. Η αξιοποίηση κοιτασμάτων ΦΑ Κύπρου – Ισραήλ και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρα, είπε ο κ. Τσίπρας τέθηκε ψηλά στους στόχους της Τριμερούς. Συζητήσαμε για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου , το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις χώρες μας, την υγροποίηση ΦΑ και τη μεταφορά του στην Ευρώπη», τόνισε ο Α. Τσίπρας.

Από τη μεριά του ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδηςεπεσήμανε ότι στόχος των τριών χωρών είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ουσιαστική και πρακτική ενίσχυση σε όλους τους τομείς συνεργασίας.

Και στο βάθος…Κυπριακό

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ωστόσο και στο κυπριακό ζήτημα σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων  και εντείνονται οι διεργασίες για την εξεύρεση λύσης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αναχρονιστικό το σύστημα των εγγυήσεων, ενώ το πρωί της Πέμπτης με την κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *