Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Μέρκελ: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τη Σένγκεν

Μέρκελ: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τη Σένγκεν

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουμε την ζώνη Σένγκεν», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι που επιβάλλουν ορισμένες χώρες προβλέπονται από την ίδια την Συνθήκη, αλλά προκαλούν τον κίνδυνο, «αν δεν λύσουμε πραγματικά το πρόβλημα, να μην είναι δυνατό να ζήσουμε όπως θέλουμε εντός της Σένγκεν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία αρνούνται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως «δεν θέλω να διατυπώσω εδώ συγκεκριμένες απειλές, για το τι θα συμβεί εάν…, αλλά θα ήθελα να πω ότι ένα σύστημα όπως η Σένγκεν, μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν υπάρχει κοινή ανάληψη ευθύνης για τους πρόσφυγες και για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων».

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου έγιναν μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία είναι ένα «καλό βήμα» και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά και η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της στα σύνορά της. «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της Ακτοφυλακής είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν είναι σίγουρα το μοναδικό μέτρο που θα οδηγήσει στην λύση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Τσιόλος.

«Το εγχείρημα της Σένγκεν εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να μπορούμε να ζούμε πραγματικά ελεύθεροι εντός των ορίων της», ανέφερε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε ότι η ελευθερία εντός της Σένγκεν αποτελεί σημαντική παράμερο για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, πρωτίστως της ίδιας της Γερμανίας. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τους μετανάστες από την Ρουμανία, η Καγκελάριος διευκρίνισε ότι οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Γερμανία, αλλά όσοι δεν ενδιαφέρονται για εργασία και θέλουν απλώς να επωφεληθούν από τις παροχές του γερμανικού προνοιακού συστήματος θα πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα τους.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *