Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Περιορισμοί στις 100 δόσεις -«Φρένο» έκπληξη για όσους θέλουν να ρυθμίσουν νέες οφειλές

Περιορισμοί στις 100 δόσεις -«Φρένο» έκπληξη για όσους θέλουν να ρυθμίσουν νέες οφειλές

Βασιλικότερος του βασιλέως αποδείχθηκε ο απελθών, πλέον, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Μπάκας, αφού σε μια από τις τελευταίες υπογραφές του φρόντισε να ανάψει «φωτιές» στους φορολογούμενους που είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά σκέπτονται να εντάξουν και τις οφειλές του 2016 στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Στην πραγματικότητα οι εν λόγω φορολογούμενοι λογάριασαν χωρίς το. ξενοδόχο, καθώς ο πρώην ΓΓΔΕ συμπληρώνοντας. ερμηνευτικά τον τελευταίο εφαρμοστικό μνημονιακό νόμο του περασμένου Νοεμβρίου, αποκλείει από την πάγια ρύθμιση ένα μεγάλο όγκο υπόχρεων με μικρές οφειλές! Τι λέει η επίμαχη διάταξη της Απόφασης Μπάκα;
«Η ρύθμιση δεν χορηγείται εάν οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες του 30% του συνολικού δηλούμενου εισοδήματός του, όπως αυτό προκύπτει από την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν κάποιος με εισόδημα π.χ. 20.000 ευρώ είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και επιθυμεί να ρυθμίσει και νέες οφειλές, οι συνολικές υποχρεώσεις του πρέπει να ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ- δηλαδή το 30% του εισοδήματος του- για να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών η αίτηση του!
Περιορισμός- που προβλεπόταν όμως από το Νόμο 4346/2015- υπάρχει και για όσους είναι στις 100 δόσεις ή σε παλαιότερες ρυθμίσεις, εφόσον το συνολικό ύψος των βασικών του οφειλών ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπαγάγει σε ρύθμιση (πάγια των 12 δόσεων) τις νέες οφειλές του, ΜΟΝΟ εφόσον αποδείξει την οικονομική του αδυναμία για την καταβολή αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης. Η σχετική αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση υποβάλλεται με τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των νέων οφειλών πριν την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής των οφειλών στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξής τους υπηρεσία.

Με την ίδια Απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί με. έξωση από τις 100 δόσεις- και τις παλαιότερες ρυθμίσεις- όσους δεν πληρώνουν εφεξής στην ώρα τους ή δεν ρυθμίζουν (όσοι μπορούν βέβαια) τις νέες οφειλές τους, σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν με το Κουαρτέτο. Μέσα σε πόσες ημέρες θα πρέπει να γίνεται η καταβολή των νέων οφειλών;

από 16/12/2015 μέχρι 30/6/2016 εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες (όχι από την παραλαβή ενημερωτικού σημειώματος που ως τώρα ερχόταν με 10- 15 ημέρες καθυστέρηση)
από 1/7/2016 μέχρι 31/12/2017 εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες
από 1/1/2018 εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή χωρίς καμία ημέρα καθυστέρηση
Σημειωτέον ότι από 1/1/2017 μέχρι τις 31/12/2017 η ρύθμιση χάνεται και σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης, δηλαδή αν κάποιος πληρώσει με καθυστέρηση για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα έξι μηνών, τότε θα βλέπει την εξώπορτα της ρύθμισης.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *