Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Σαπέν: Η Γερμανία να σεβαστεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ

Σαπέν: Η Γερμανία να σεβαστεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ

Σεβασμό προς την ανεξαρτησία της ΕΚΤ από την γερμανική πλευρά ζητά ο Μισέλ Σαπέν, μετά από ομοβροντία επικριτικών δηλώσεων Γερμανών πολιτικών για τις συνέπειες που έχουν τα χαμηλά επιτόκιά της.

Γερμανοί συντηρητικοί πολιτικοί έχουν επισημάνει το τελευταίο διάστημα ότι τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ πλήττουν τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που αποταμιεύουν, μπορεί να προκαλέσουν φούσκες στην αγορά ακινήτων, αλλά και ότι μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση της άκρας δεξιάς.

«Η Γαλλία έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι πρέπει κανείς να σέβεται απολύτως, εντελώς και πλήρως την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον διάλογο για την ΕΚΤ στη Γερμανία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ελπίζω ότι οι Γερμανοί φίλοι μας το θυμούνται αυτό, εξάλλου συνέβαλαν να υπερισχύσει», προσέθεσε.

Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί θεωρούν ότι η ΕΚΤ λαμβάνει ριψοκίνδυνα μέτρα, και ένας από αυτούς δεν δίστασε να κατηγορήσει τον θεσμό ότι έχει εξαπολύσει «επίθεση εναντίον των μικρών αποταμιευτών».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε πως τα επιτόκια της ΕΚΤ, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προκαλούν «ασυνήθιστα προβλήματα» στις γερμανικές τράπεζες και πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουν την υποστήριξη των Γερμανών ψηφοφόρων στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ωστόσο, πρόσεθεσε πως θα ήταν λάθος να αποδίδεται η ευθύνη για αυτό αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και τόνισε πως δεν πρέπει να επαφίεται σε κεντρικές τράπεζες η αποκατάσταση της ανάπτυξης, καλώντας την Ευρώπη να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η δήλωση του Σαπέν σηματοδοτεί κάτι που μοιάζει με αντιστροφή ρόλων των πολιτικών που χειρίζονται τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Στο παρελθόν ήταν οι Γάλλοι πολιτικοί εκείνοι που επέκριναν συχνά την ΕΚΤ, για παράδειγμα καλώντας την να επέμβει όταν η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε αυξηθεί υπερβολικά. Το Βερολίνο συνήθως απέρριπτε και επέπληττε το Παρίσι για τέτοιου είδους σχόλια.

«Οι Γάλλοι αποκτούν καλές συνήθειες, οι Γερμανοί δεν πρέπει να χάσουν τις καλές τους συνήθειες όπως ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ», σημείωσε ο Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε πως κάνει μια «φιλική» υπενθύμιση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ανέφερε πως κατανοεί την επιχειρηματολογία για τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, πρόσθεσε όμως πως το τρέχον επίπεδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που βρίσκονται πολύ πιο κάτω από το ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ (σχεδόν 2%), δικαιολογεί την εφαρμογή έκτακτων μέτρων.

«Μακροπρόθεσμα προφανώς είναι αδύνατον (να συνεχίσουν να παραμένουν σε τόσο χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια). Αλλά με βάση τη σημερινή κατάσταση είναι εξαιρετικά χρήσιμα, έχουν ζωτική σημασία», επέμεινε ο Σαπέν στις δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του λεγόμενου προγράμματος σταθεροποίησης της γαλλικής οικονομίας.

Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ βοήθησαν το Παρίσι να μειώσει ταχύτερα του αναμενόμενου το δημόσιο έλλειμμά της πέρυσι.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *