Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ.

Ειδικότητες όπως, παιδίατροι, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, λείπουν από το Σύστημα, αλλά και από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι πολίτες να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν, ότι σε 23 νομούς λείπουν παιδίατροι, στην Ξάνθη υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος, ενώ στην Κέρκυρα δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, ούτε στο ΠΕΔΥ ούτε συμβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή οι Μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας καλούνται, όπως είπαν, να σηκώσουν και το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών και των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στη Ελλάδα. «Ο κόσμος αλλάζει, οι ανάγκες γιγαντώνονται και η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα στην ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Ψυχάρης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σήμερα, στο σύστημα υπηρετούν 2.200 γιατροί, από τους 5.500 που ήταν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, 300 έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ, με την εφαρμογή του Νόμου 4238, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, όπως είπαν, απολύθηκαν 3.000 γιατροί, το 40% των μονάδων έκλεισαν και από 350 σήμερα λειτουργούν 220.

«Οι απολύσεις γιατρών με το Νόμο 4238/2014, ήταν η αρχή της διάλυσης του πρωτοβάθμιου συστήματος. Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση και η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης να επιλύσει στοιχειώδη προβλήματα, έφεραν σε απόγνωση σημαντικό τμήμα του πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Ψυχάρης, προσθέτοντας ότι «η απαξίωση των εργαστηρίων των μονάδων αναγκάζει τους ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικούς ομίλους υγείας, με συνέπεια να πληρώνουν οι ίδιοι και ο ΕΟΠΥΥ να είναι ο μόνιμος τροφοδότης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εξέφρασαν, επίσης, την αντίθεσή τους με το σχέδιο για το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (ιατρεία γειτονιάς), που ετοιμάζει το υπουργείο, κάνοντας λόγο για «οπισθοδρόμηση» και για σχέδια που δεν αρμόζουν στην επιστημονική παράδοση της χώρας μας και πολύ περισσότερο στις ανάγκες του πληθυσμού.

Δείτε ακόμα

Check Also

Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Ξεκινά, στις 25 Απριλίου, το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, ενώ τα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *