Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Στοιχεία-σοκ της Eurostat: 2,7 εκατ. Έλληνες ζουν μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση

Στοιχεία-σοκ της Eurostat: 2,7 εκατ. Έλληνες ζουν μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση

Την πλέον αποστομωτική απάντηση έρχονται να δώσουν στα όμορφα και παχιά λόγια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για τη φτώχεια στην ΕΕ, καθώς ένας στους πέντε Έλληνες πολίτες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αντιμετωπίζοντας τις οδυνηρές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών.

Σύμφωνα με τη Eurostat, αν και σε επίπεδο Ευρώπης των 28, το ποσοστό φτώχειας υποχώρησε το 2015 στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, δεν ίσχυσε το ίδιο και για την Ελλάδα, όπου η ένδεια παρουσίασε σοβαρές αυξητικές τάσεις.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην Ελλάδα το ποσοστό όσων ζουν υπό το καθεστώς «σοβαρών στερήσεων» αυξήθηκε το 2015 στο 22,2% από 21,5% το 2014 και αφορά πρακτικά 2,7 εκατ. Έλληνες. Το ποσοστό είναι υπερτριπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το αντίστοιχο διάστημα μειώθηκε από το 9% στο 8,2%.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι η Ελλάδα παραμένει το «πειραματόζωο» της Ευρώπης και στην πλάτη εκατομμυρίων πολιτών της εφαρμόζονται τα πιο σκληρά και αιματηρά μέτρα εξαιτίας των μνημονιακών συμβάσεων. Κι όλα αυτά συνηγορούν στην άποψη ότι στόχος των δανειστών είναι η απόλυτη απίσχναση και εξαθλίωση του Έλληνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο «φτωχός συγγενής» της ΕΕ.

Χαριστική βολή στην ελληνική οικογένεια

Όπως επισημαίνει η Eurostat, η φτώχεια στην Ελλάδα πλήττει πολύ σοβαρά τις οικογένειες με παιδιά. Από σοβαρές στερήσεις υποφέρει το 8,3% των νοικοκυριών με δύο ενηλίκους και τουλάχιστον ένα παιδί και το 6% των νοικοκυριών χωρίς παιδί. Ακόμη το 17,3% των μονογονεϊκών οικογενειών και το 11% των νοικοκυριών με έναν ανήλικο χωρίς παιδί.

Μπορεί, σε απόλυτα ποσοστά, η Ελλάδα να βρίσκεται πίσω στη λίστα με τους πιο φτωχούς μόνο από τη Βουλγαρία με 34,2% και τη Ρουμανία 24,6%, αλλά με μία βασική διαφορά: ούτε η Βουλγαρία αλλά ούτε και η Ρουμανία βρίσκονται υπό καθεστώς Μνημονίου.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και τα ερωτήματα πολλά και εύλογα: Πώς μπορεί μια χώρα να συνεχίσει να ζει υπό καθεστώς αιματηρής φορολογίας και δραματικών περικοπών;

Δείτε ακόμα

Check Also

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Τι δείχνουν τα ποσοστά μετά την εκλογή Κασσελάκη – Διάσπαση βλέπουν 7 στους 10

Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες φέρεται να απασχολήθηκε και να παρακολούθησε τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *