Αρχική / ---SLIDER / Αναζητούν λύση για νέα ρύθμιση – πακέτο για οφειλές σε εφορία και Ταμεία

Αναζητούν λύση για νέα ρύθμιση – πακέτο για οφειλές σε εφορία και Ταμεία

Στο οικονομικό επιτελείο συζητούνται σχέδια για ένα νέο πακέτο ρυθμίσεων το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι της επικείμενης διαπραγμάτευσης και θα αφορά συνολικά τις υποχρεώσεις προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα λαμβάνει υπ’ όψιν και τις πληρωμές που πρέπει να γίνονται προς τις τράπεζες.

Οι αρμόδιοι βλέπουν ότι το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεγεθύνεται διαρκώς, ενώ το επόμενο διάστημα η πίεση θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μαζικές ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, οι οποίες θα απορροφήσουν κι άλλο το διαθέσιμο εισόδημα όσων έχουν δυσκολίες πληρωμής.

Υπάρχει το ενδεχόμενο πολλοί οφειλέτες να βρεθούν ανάμεσα σε δύο ή τρία μέτωπα, με αποτέλεσμα η διαχείριση των οφειλών να καθίσταται αδύνατη, οπότε ακόμα και η προσφυγή σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης -είτε από τις τράπεζες, είτε από τα Ταμεία, είτε από το Δημόσιο- να καταλήγει σε αδιέξοδο, ακόμα και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αγωνίζονται να εξοφλήσουν τμηματικά τις υποχρεώσεις τους.

Τι νόημα έχει, έλεγαν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, να κάνουμε ρύθμιση σε ένα δάνειο και στη συνέχεια ο τραπεζικός λογαριασμός ή το ακίνητο του δανειολήπτη να δεσμευτεί από την Εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο;

Ετσι, εξετάζονται ενδεχόμενα ρυθμίσεων τα οποία θα προταθούν στους δανειστές, ώστε οι φετινές νέες οφειλές προς την Εφορία να ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις που ισχύουν σήμερα (ιδανικά σε 24 ή 36) και ο υπολογισμός να γίνεται ανάλογα με το ύψος του συνόλου των οφειλών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με το εισόδημα αλλά και με τις πληρωμές δανείων. Ετσι, αν τελικά οι προτάσεις γίνουν δεκτές από τους δανειστές, ο οφειλέτης θα πληρώνει μια δόση με κοινή ταυτότητα οφειλής για την Εφορία και το Ταμείο του.

Επίσης, θα προταθεί ένα σύστημα επανένταξης όσων χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς την Εφορία ή τα Ταμεία. Το πρόβλημα, πάντως, που αναγνωρίζουν και στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι μέχρι στιγμής οι δανειστές έχουν απορρίψει κάθε αίτημα ελαστικοποίησης των ρυθμίσεων, ενώ, αντιθέτως, επέβαλαν την αυστηροποίηση του συστήματος, επιβάλλοντας την ακύρωση υφιστάμενων διακανονισμών εφόσον οι φορολογούμενοι δεν εξοφλούν ή ρυθμίζουν εντός 15 ημερών κάθε νέα οφειλή.

Χρειάστηκε μάλιστα να δοθεί μάχη από το υπουργείο Οικονομικών στο ζήτημα αυτό, καθώς αρχικά οι δανειστές απέρριπταν και την προθεσμία των 15 ημερών και ζητούσαν οι ρυθμίσεις να χάνονται την επόμενη μέρα της οφειλής.

Γι’ αυτό και αναζητούνται επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση, όπως το γεγονός ότι η σύνδεση των οφειλών προς την Εφορία, τα Ταμεία και τις τράπεζες θα επιτρέψει μια πιο ορθολογική διαχείριση του προβλήματος, κάτι που διευκολύνει και τη εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων, τα οποία αποτελούν και τον μείζονα στόχο των δανειστών σε αυτή τη φάση. Στο ίδιο σκεπτικό εντάσσεται και το επιχείρημα ότι όταν έγινε η ρύθμιση των 100 δόσεων, βοήθησε στην αύξηση των εσόδων, ενώ οι φορολογούμενοι παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό πιστοί σε αυτή, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι τον προηγούμενο μήνα είχε χαθεί μόνο το 8% από το σύνολο του ενός εκατομμυρίου ρυθμίσεων.

Στις εφορίες, πάντως, φοβούνται ότι η αυστηρότητα του συστήματος θα οδηγήσει εκτός διακανονισμού αρκετούς φορολογούμενους το επόμενο διάστημα, κυρίως για τις πάγιες ρυθμίσεις των 12 δόσεων, που έγιναν για τις φορολογικές υποχρεώσεις του περασμένου έτους και οι οποίες είναι ακόμη ενεργές, ενώ στις πλάτες των φορολογουμένων έχουν προστεθεί και οι υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς. Εάν οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις δεν εξυπηρετούνται, τότε οι φορολογούμενοι θα δουν και τις παλιές ρυθμίσεις να χάνονται, το σύνολο των οφειλών να καθίσταται ληξιπρόθεσμο και άρα μη διαχειρίσιμο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε κατάσχεση και πλειστηριασμό.

Ετσι, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τα αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη μέσα στον Αύγουστο των πληρωμών και της ρύθμισης των νέων οφειλών του φόρου εισοδήματος, αλλά και αργότερα του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα οποία θα δείξουν και πρακτικά εάν το ισχύον σύστημα λειτουργεί ή αν, αντιθέτως, οι τελευταίες φορολογικές υποχρεώσεις αποτελούν τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.
Πηγή: newmoney.gr

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *