Αρχική / ---SLIDER / Αβάσταχτη η φορολογία για την ελληνική οικογένεια – Τι αποκαλύπτει έρευνα του ΟΟΣΑ

Αβάσταχτη η φορολογία για την ελληνική οικογένεια – Τι αποκαλύπτει έρευνα του ΟΟΣΑ

-Μια ελληνική οικογένεια με μέσο μηνιαίο μισθό περίπου 900 ευρώ πληρώνει το 38,2% του εισοδήματός της στην εφορία
-Στην Ελλάδα το 2017 εφαρμοζόταν ο τέταρτος υψηλότερος συντελεστής φορολόγησης φυσικών προσώπων
-Σε υψηλότερη θέση την ίδια χρονιά βρισκόταν μόνο η Σουηδία

Τα φορολογικά βάρη στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των 46 οικονομιών ανά τον κόσμο και δυσβάσταχτα για τους έλληνες φορολογούμενους, όπως προκύπτει από την έκθεση Going for Growth του ΟΟΣΑ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, τα οποία παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή» μια ελληνική οικογένεια με μέσο μηνιαίο μισθό περίπου 900 ευρώ, πληρώνει το 38,2% του εισοδήματός της στην εφορία, τη στιγμή που η αντίστοιχη οικογένεια στην Ιρλανδία καταβάλλει μόλις το 13,6%.

Το ποσοστό αυτό για την Ελλάδα κινείται πολύ πάνω από το μέσο όρο των κρατών – μελών του Οργανισμού, ο οποίος είναι κοντά στο 30%.

Όπως αναφέρει, εξάλλου, ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα το 2017 εφαρμοζόταν ο τέταρτος υψηλότερος συντελεστής φορολόγησης φυσικών προσώπων που φτάνει το 55% μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Παράλληλα, σε υψηλότερη θέση την ίδια χρονιά βρισκόταν μόνο η Σουηδία, με ποσοστό 57,1% και ακολούθησαν η Δανία με 55,8% και η Πορτογαλία με 56,2%. Όσο για τη χώρα με το χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης, αυτή ήταν η Βουλγαρία, με ποσοστό 10%.

Σύμφωνα, πάντα, με την έκθεση του ΟΟΣΑ οι άνεργοι λαμβάνουν επιδόματα που θα φτάνουν το 42% του εισοδήματος που ελάμβαναν ως εργαζόμενοι. Το αντίστοιχο ποσό στη Τσεχία και στην Ιταλία ανέρχεται στο 72,8% του εισοδήματος, στην Ολλανδία στο 78,9% και στο Λουξεμβούργο στο 90,8%.

Ενδεικτικά, ένας μακροχρόνια άνεργος στην Ελλάδα παίρνει σχεδόν το 6,6% του εισοδήματος που λάμβανε πριν απολυθεί. Αντίθετα, στην Τσεχία συνεχίζει να παίρνει το 54,8 του εισοδήματος, στο Λουξεμβούργο το 67,9% και στην Ολλανδία το 66,87%.

Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται πως η Ελλάδα έχει μεν υψηλή αναλογία αποφοίτων λυκείου και πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά έχει πάρα πολύ χαμηλές επιδόσεις σε σύγκριση με άλλα κράτη στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος (με βάση τον δείκτη PIZA).

Πηγή Πληροφοριών: Ναυτεμπορική

Δείτε ακόμα

Check Also

Οι ερωτήσεις 11 βουλευτών της ΝΔ προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια

  Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσαν 11 βουλευτές της ΝΔ, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *