«Το καλοκαίρι σώθηκε. Ελλάδα, Κροατία και Αυστρία θέλουν οπωσδήποτε να ξεκινήσουν (τη σεζόν)» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης Bild. Στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται πάντως ότι και η υπόλοιπη Ευρώπη περιμένει «πώς και πώς» τους Γερμανούς τουρίστες του καλοκαιριού. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα ο τουρισμός συνεισφέρει το 20,6% του ΑΕΠ, εξασφαλίζοντας απασχόληση σε ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, ενώ η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να «ανοίξει» τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες από την 1η Ιουλίου.
Αυτό επισημαίνει και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη Bildκαι διαβεβαιώνοντας ότι «στον τουρισμό οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι εταίροι μας, τους αγαπάμε»! Την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα ανακοινώσει πρωτόκολλο υγειονομικών μέτρων για την τουριστική σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild «πριν από την αναχώρησή τους οι τουρίστες θα κάνουν ένα τεστ-εξπρές για τον κορωνοϊό. Τα ξενοδοχεία μειώνουν τη διαθέσιμη χωρητικότητά τους (κατά 50% σύμφωνα με όσα συζητώνται), ενώ πριν από την επιβίβαση στο πλοίο θα γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος».
Ελλάδα, Κύπρος, αλλά και …Μαγιόρκα
Μιλώντας στη Bild ο Φρίντριχ Γιούσεν, επικεφαλής της TUI, του μεγαλύτερου γερμανικού τουρ οπερέιτορ, επισημαίνει ότι «κατ’ αρχάς θα πρέπει η Γερμανία να ανοίξει τα σύνορα. Από κει και πέρα στην πρώτη θέση (των προορισμών) είναι ασφαλώς η Μαγιόρκα. Τα ξενοδοχεία εκεί έχουν μπει σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και μπορούν αμέσως να αρχίσουν να φιλοξενούν επισκέπτες. Το ίδιο καλή προετοιμασία για τον καλοκαιρινό τουρισμό έχουν κάνει Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία και Βουλγαρία. Και φυσικά η Αυστρία και η Δανία». Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που σε ένα ξενοδοχείο εμφανιστεί κρούσμα; Θα επιβληθεί καραντίνα σε όλους τους επισκέπτες; «Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε», λέει ο Γιούσεν. «Στην Ελλάδα για παράδειγμα θα υπάρχουν ελεύθερα ξενοδοχεία, ώστε να μεταφερθούν εκεί επισκέπτες, σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό».
Διαμφισβητούμενες οι «διμερείς συμφωνίες»
Προ ημερών η υπουργός Τουρισμού της Αυστρίας Ελίζαμπετ Κέστινγκερ είχε προτείνει τη σύναψη διμερών συμφωνιών με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα άνοιγαν τα σύνορά τους για να υποδεχθούν Αυστριακούς τουρίστες. Η Ελλάδα θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτές τις συμφωνίες. Την πρόταση φαίνεται να επικροτεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, λέγοντας στη Bild ότι «χρειαζόμαστε διμερείς συμφωνίες. Μία κοινή ευρωπαϊκή λύση θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, γιατί κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της πανδημίας».